woensdag, 22. mei 2013 - 17:45 Update: 03-07-2014 0:57

OM eist gevangenisstraf tegen twee verdachten internetoplichting

Foto van vrouw achter laptop | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Woensdag heeft de officier van justitie voor de rechtbank Den Haag twaalf maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk, geëist tegen twee vrouwen van 32 en 31 jaar uit Den Haag die verdacht worden van internetoplichting.

Het OM acht bewezen dat de twee - (ex) schoonzusjes van elkaar - respectievelijk voor minimaal 28.000 en 21.000 euro aan kleding, schoenen, tassen en iPhones hebben besteld bij webwinkels. De goederen gebruikten ze zelf of verkochten ze door via Marktplaats.nl.

De Haagse vrouwen plaatsten onder valse naam en via valse e-mailadressen bestellingen op de websites van onder meer Tommy Hilfiger, H&M, Zalando, OTTO, Neckermann en Mexx. Zij deden dit vanaf hun eigen IP-adressen en vanuit een internetcafe. De pakketjes lieten zij bezorgen op adressen in Den Haag en Rijswijk.

De bewoners ontvingen de niet door hen bestelde pakketten. Daarna meldden de verdachten zich met een vlotte babbel. Ze zouden per abuis een verkeerd huisnummer hebben ingevuld of ze woonden op hetzelfde adres maar in een andere plaats. 

De nietsvermoedende bewoners overhandigden daarop het pakketje aan de keurig geklede dames. Vervolgens hadden de bewoners in de nasleep veel moeite om de getroffen webwinkels ervan te overtuigen dat zij weliswaar een pakketje hadden aangenomen dat al dan niet op hun naam stond maar dat niet hadden gehouden. Op deze manier zijn niet alleen bedrijven maar ook tientallen particulieren slachtoffer geworden van deze fraude.

Respectievelijk in juni 2012 en oktober 2012 zijn de vrouwen aangehouden voor deze feiten maar na voorgeleiding aan de rechter-commissaris weer op vrije voeten gesteld omdat beiden jonge kinderen hebben. De 32-jarige Haagse wordt ervan verdacht na haar vrijlating opnieuw webwinkels te hebben opgelicht, al had ze haar werkgebied daarbij verlegd naar het Westland.