dinsdag, 10. december 2013 - 20:19 Update: 03-07-2014 0:47

OM eist in hoger beroep 4 jaar cel voor o.a. verkrachting van zwakbegaafde zussen

foto van rechtbank | fbf archief
Foto: fbf archief
Den Haag

De advocaat-generaal (OM) in Den Haag heeft vandaag in hoger beroep 48 maanden cel geëist waarvan 10 maanden voorwaardelijk tegen een man die verdacht wordt van verkrachting van twee zwakbegaafde zussen in Rotterdam en Poortugal in 2008 en, na de schorsing van zijn voorlopige hechtenis, nogmaals in 2009.

De zussen waren ten tijde van de strafbare feiten 39 en 37 jaar oud. Ze waren bevriend met verdachte. Ook vindt het OM dat de verdachte zich heeft schuldig gemaakt aan wederspannigheid, mishandeling van één van de zussen en twee maal oplichting door het kopen van twee auto's met een valse loonverklaring op naam van één van de zussen. In eerste aanleg had het OM misbruik van een wilsonbekwame tenlastegelegd.

De rechtbank sprak verdachte hiervan vrij omdat het vond dat onvoldoende aangetoond was dat beiden hun wil niet in vrijheid konden bepalen.

De rechtbank veroordeelde verdachte wel voor de overige feiten tot 20 maanden gevangenisstraf waarvan 5 maanden voorwaardelijk. Het OM had voor alle feiten 5 jaar celstraf geëist en stelde hoger beroep in tegen de vrijspraak. In hoger beroep heeft het OM een wijziging tenlastelegging gevorderd en is ook verkrachting toegevoegd aan de tenlastelegging. Het OM vindt dat dit feit bewezen kan worden verklaard en dat de geëiste straf recht doet aan de ernst van de feiten. "Vast staat dat verdachte het leven van de zussen voor een belangrijk deel heeft geruïneerd.

Niet alleen emotioneel maar ook financieel door de overige feiten. Voorheen waren ze in staat om met de nodige hulp de geldzaken beheersbaar te houden, nu zijn ze met schulden opgezadeld die zij nooit meer kunnen aflossen. Daar bovenop komt nog de emotionele schade. Ook die is groot", aldus de advocaat-generaal op de zitting. Uitspraak (naar verwachting) over twee weken.