donderdag, 7. november 2013 - 17:00 Update: 03-07-2014 0:49

OM eist in hoger beroep 5 jaar cel voor steekpartij met dodelijke afloop

Archief EHF
Foto: Archief FBF.nl
Schiedam

De advocaat-generaal (OM) in Den Haag heeft vandaag in hoger beroep 5 jaar cel geëist tegen een nu 41-jarige Poolse man die in de nacht van 23 op 24 juli 2011 in Schiedam een Poolse vriend in zijn rug stak en hem gewond achterliet. Het slachtoffer werd in de ochtend van 24 juli 2011 dood aangetroffen in het gras langs een sloot aan de Polderweg in Schiedam.

Uit pathologisch onderzoek kon de doodsoorzaak niet exact worden vastgesteld. Wel is geconstateerd dat er geweld is gebruikt. Er waren meerdere verwondingen aan het hoofd en gezicht, de messteek op de rug en een breuk van het strottenhoofd. Ook werd met toxicologisch onderzoek vastgesteld dat het slachtoffer veel amfetamine had gebruikt, zo hoog dat dit heeft bijgedragen aan de dood.

De advocaat-generaal is van mening dat het toebrengen van zwaar letsel met de dood als gevolg bewezen worden. "Op grond van het aangetroffen mes kan alleen bewezen worden dat verdachte het slachtoffer een behoorlijke diepe maar op zichzelf niet dodelijke steekwond in de rug heeft toegebracht en hem gewond heeft achtergelaten in het holst van een behoorlijk koele julinacht op een afgezonderde plek. Wetende dat het slachtoffer amfetamine had gebruikt. Het was met deze feiten en omstandigheden voorzienbaar dat het slachtoffer zou komen te overlijden", aldus het OM.

De rechtbank veroordeelde de verdachte alleen voor de verduistering van de auto van het slachtoffer en sprak hem vrij van betrokkenheid bij zijn dood. Het OM stelde hoger beroep in. Het hoger beroep van het OM richt zich tegen de vrijspraak. De bewezenverklaring van de verduistering van de auto komt om die reden in hoger beroep niet meer aan de orde.