woensdag, 17. april 2013 - 18:28 Update: 03-07-2014 0:59

OM eist in hoger beroep 7 jaar cel voor poging overval Rabobank

Foto van officier van justitie | EHF
Foto: Archief FBF.nl
OM eist in hoger beroep 7 jaar cel voor poging overval Rabobank
Foto: Archief FBF.nl

De advocaat-generaal (OM) in Arnhem heeft vandaag in hoger beroep 7 jaar gevangenisstraf geëist tegen een 24-jarige man die volgens het OM samen met een ander geprobeerd heeft om op 24 mei 2011 de Rabobank in Driebergen-Rijssenburg te overvallen. Daarnaast wordt de man een reeks andere strafbare feiten verweten die met die overval verband houden.

Op 24 mei 2011 hebben de overvallers geld geëist en daarbij een bankmedewerker met een vuurwapen bedreigd. Toen bleek dat het door de medewerker geactiveerde slot een tijdvertraging had, zijn de overvallers op een scooter gevlucht. Deze scooter is door een auto geramd waarna de overvallers de bestuurder van die auto onder schot hebben genomen. Hierop is de bestuurder weggevlucht. Toen de overvallers in deze auto zaten, is die aangereden door een ter plaatse aanwezige geldauto. Daarna zijn de overvallers te voet gevlucht.

Een gevangenisstraf van 7 jaar is volgens het OM passend, mede gelet op het feit dat verdachte al eerder voor soortgelijke feiten is veroordeeld. Dit heeft hem er niet van weerhouden opnieuw willekeurige mensen te beroven en te bedreigen. De strafeis in hoger beroep valt lager uit dan de veroordeling in eerste aanleg omdat ten aanzien van één van de feiten volgens de advocaat-generaal geen sprake is van een poging doodslag, maar van bedreiging.

De rechtbank in Utrecht veroordeelde verdachte op 11 mei 2012 tot een gevangenisstraf van 9 jaar. De verdachte stelde hoger beroep in. De zaak tegen de medeverdachte moet nog door de rechtbank worden behandeld.