donderdag, 5. september 2013 - 20:19 Update: 03-07-2014 0:52

OM eist in hoger beroep celstraffen tot 7 jaar voor Kluivelingsbosonderzoek

Foto van gevangenis | Archief FBF.nl
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Foto van gevangenis | Archief FBF.nl
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Leeuwarden

De advocaat-generaal (OM) in Leeuwarden heeft donderdag in hoger beroep tot zeven jaar gevangenisstraf geëist tegen twee verdachten die terecht staan voor mensenhandel, mensensmokkel en deelname aan een criminele organisatie in de periode van januari 2005 tot december 2007. Deze zaak staat bekend als het Kluivingsbosonderzoek.

De verdachten zouden als lid van een organisatie de Nederlandse asielprocedure hebben misbruikt om jonge (deels minderjarige) Nigeriaanse vrouwen Europa binnen te sluizen. De verdachten ronselden op grote schaal meisjes in Nigeria en smokkelden hen naar Zuid-Europa om ze daar onder dwang in de prostitutie te laten werken.

Volgens het OM hebben de verdachten moedwillig jonge vrouwen seksueel uitgebuit. De verdachten lokten de Nigeriaanse meisjes onder valse voorwendselen naar Nederland. Op Schiphol werd asiel aangevraagd door de slachtoffers met een van te voren geïnstrueerd verhaal. De vrouwen vertelden minderjarig te zijn en kwamen terecht in open opvangcentra voor alleenstaande minderjarige asielzoekers. De slachtoffers verdwenen vervolgens uit de opvang en belandden elders in Europa in de prostitutie. De vrouwen moesten hierbij al hun inkomsten afstaan aan de verdachten. In de visie van het OM maakten de verdachten onderdeel uit van een professionele, internationale organisatie die het plegen van misdaden tot oogmerk had.

"Het gaat in deze zaken om een duurzaam gestructureerd samenwerkingsverband van personen, dat op grove wijze, met toepassing van voodoorituelen en andere bedreigingen, jonge meisjes en vrouwen in de prostitutie dwingt en gedwongen houdt. Verder valt op dat dit stelselmatig, zeer professioneel georganiseerd en op grote schaal gebeurt," aldus de advocaat-generaal op de zitting.

De hoofdverdachte had volgens het OM een leidende rol binnen de organisatie. Tegen hem werd een gevangenisstraf van zeven jaar geëist. De andere verdachte hoorde 30 maanden cel tegen zich eisen. De Rechtbank Zwolle/Lelystad veroordeelde de twee verdachten eerder tot gevangenisstraffen van zeven en vier jaar. De verdachten gingen in hoger beroep. De zaak van een derde verdachte is vandaag aangehouden om de mogelijkheden te onderzoeken om hem over te laten brengen naar Nederland om zijn proces in hoger beroep bij te wonen. Het is nog niet bekend wanneer deze zaak inhoudelijk wordt behandeld.