vrijdag, 22. november 2013 - 19:28 Update: 03-07-2014 0:48

OM eist in hoger beroep tot zes jaar cel in grensrechterzaak

OM eist in hoger beroep tot zes jaar cel in grensrechterzaak
Foto: Archief FBF.nl
Leeuwarden

De advocaat-generaal (OM) in Leeuwarden heeft vandaag in hoger beroep vrijheidsstraffen geëist tegen zeven verdachten in de zogenoemde grensrechterzaak.

Grensrechter Richard Nieuwenhuizen overleed op 3 december 2012 aan de gevolgen van ernstig geweld, dat hem een dag eerder werd toegebracht na afloop van een voetbalwedstrijd in Almere. Zes destijds minderjarigen en één meerderjarige worden verdacht van het medeplegen van doodslag op de grensrechter en het plegen van openlijk geweld.

Rechtbank

De rechtbank in Lelystad veroordeelde de verdachten eerder -conform de eis van de officier van justitie- tot vrijheidsstraffen van verschillende duur. Zeven verdachten stelden hoger beroep in. Een achtste medeverdachte is onherroepelijk veroordeeld tot 30 dagen jeugddetentie waarvan 13 dagen voorwaardelijk voor het plegen van openlijk geweld.

Ontwikkelingen in hoger beroep

Tijdens de hoger beroepsprocedure zijn alle verdachten bij de raadsheer-commissaris gehoord als getuige in elkaars zaak. Ook de onherroepelijk veroordeelde medeverdachte is door de raadsheer-commissaris gehoord. Geen van de verdachten heeft een nieuwe, aanvullende verklaring afgelegd. "In hoger beroep moet worden vastgesteld dat nog steeds bijna niemand van de verdachten enige verantwoordelijkheid neemt voor het geweld jegens Richard Nieuwenhuizen," aldus de advocaat-generaal op de zitting.

Doodsoorzaak

Deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) stelden vast dat Richard Nieuwenhuizen is overleden aan een dubbele dissectie aan de binnenzijde van de vaten van de wervelslagader, wat tot hersenletsel heeft geleid. Volgens de advocaat-generaal is de dubbele dissectie (scheur in de wand van een bloedvat) ontstaan door krachtige trappen en schoppen tegen het hoofd en lichaam van de grensrechter: "Ik ga ervan uit dat zijn dood door het geweld van de verdachten en nergens anders door is veroorzaakt." Dat Richard Nieuwenhuizen zou lijden aan een zeldzame aandoening (SMA), en dat deze aandoening hem precies op hetzelfde moment van het schoppen en slaan tegen het hoofd fataal zou zijn geworden, -zoals de Canadese deskundige Millroy meent- vindt het OM hoogst onwaarschijnlijk.

Medeplegen doodslag

Het OM gaat er niet vanuit dat de verdachten (vol) opzet hebben gehad op de dood van de grensrechter. Het OM is daarentegen wel van oordeel dat het algemeen bekend is dat schoppen tegen iemands hoofd een aanmerkelijke kans op de dood oplevert. "En dat geldt nog veel sterker als je dat doet met voetbalschoenen, kicksen, met daaronder scherpe noppen, die zijn bedoeld om daarmee houvast te hebben op het veld," zei de advocaat-generaal. Volgens het OM hebben alle zeven verdachten de grensrechter getrapt en geschopt terwijl hij op de grond lag. Hiermee hebben de verdachten gezamenlijk uitvoering gegeven aan het geweld tegen Richard Nieuwenhuizen en een bijdrage geleverd aan zijn dood. Wie de fatale trap uitdeelde is daarmee niet meer van belang. Eisen Forse straffen zijn volgens het OM op zijn plaats. Tegen de inmiddels 51-jarige verdachte is zes jaar gevangenisstraf geëist. Volgens het OM had deze verdachte als trainer van het team en als vader van één van de spelers een sussende rol moeten spelen tijdens de vechtpartij. Het OM neemt het de man dan ook bijzonder kwalijk dat hij in plaats daarvan zelf geweld heeft gebruikt tegen het slachtoffer.

Tegen de vier inmiddels 17-jarige verdachten en een inmiddels 18-jarige verdachte werd 24 maanden jeugddetentie, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar geëist. Tegen de inmiddels 16-jarige verdachte, is 12 maanden jeugddetentie, waarvan 2 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar geëist. Dit zijn de maximale straffen die in het kader van het jeugdrecht mogelijk zijn. De advocaat-generaal wil daar wel een voorwaardelijk deel aan verbinden, zodat deze verdachten begeleid worden door de (jeugd)reclassering op het moment dat ze vrijkomen. De advocaat-generaal heeft daarnaast gevraagd de vordering van de benadeelde partij in grotere mate toe te wijzen dan de rechtbank eerder heeft gedaan. Op 25, 27 en 29 november wordt de zaak verder behandeld. De uitspraak van het gerechtshof is op 19 december 2013.

Provincie: