dinsdag, 12. november 2013 - 16:50 Update: 03-07-2014 0:49

OM eist jaar cel en tbs met dwangverpleging voor brandstichting

Archief EHF
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie

Het Openbaar Ministerie heeft tegen een verwarde en vuurgevaarlijke man een jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist die op 31 december 2012 brand had gesticht in zijn appartement aan de Blarcumlaan in Ankeveen.

Het incident begon toen er in de vroege ochtend een melding kwam van een verwarde man die op zijn balkon stond te schreeuwen. Toen de man door kreeg dat hij mee moest naar het bureau, deed hij de deur dicht en hoorden de agenten schoten. Vervolgens kwamen er vlammen uit het dak van de woning en begon de man via de dakgoot naar beneden te klimmen.

De man heeft ernstige psychische problemen. Hij is bang voor een criminele organisatie, was ten tijde van de brand al twee dagen wakker, had alcohol en kalmerende middelen gebruikt. Uit het onderzoek bij het Pieter Baan Centrum naar zijn problematiek - waaraan hij maar ten dele heeft meegewerkt - is komen vast te staan dat hij lijdt aan een waanstoornis. In zijn woning zijn meerdere wapens gevonden; de brandstichting heeft hij bekend.

'Onze samenleving verdient in hoge mate bescherming tegen dergelijke zware misdrijven en tegen dergelijke personen', betoogde de officier van justitie tijdens de zitting. 'Daar komt bij dat er geen betrouwbare bereidheid bij de verdachte is tot medewerking aan enige vorm van behandeling van zijn stoornissen.' Daarom eiste de officier een gevangenisstraf van één jaar en aansluitend daarop tbs met dwangverpleging. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.