maandag, 18. november 2013 - 21:29 Update: 03-07-2014 0:48

OM eist tot 16 jaar cel dodelijke overval Haagse juwelier

Foto van goud, sieraden, diamant | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Maandag heeft de advocaat-generaal van het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag in hoger beroep celstraffen van 16 en twee maal 14 jaar geëist tegen de drie mannen die verdacht worden van het plegen van de overval op juwelier Lapidee aan de Beeklaan in Den Haag op woensdag 25 april 2012. Dit meldt het OM maandag.

Bij de overval kwam de 46-jarige eigenaar van de juwelierswinkel om het leven. De man die 16 jaar tegen zich hoorde eisen wordt gezien als de schutter. Het OM vindt dat alle drie verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan het medeplegen van gekwalificeerde doodslag. Dit houdt in dat de levensberoving van de juwelier is gepleegd om de uitvoering van de overval te vergemakkelijken of de kans op betrapping te verkleinen.

De advocaat-generaal vindt dat alleen jarenlange celstraffen recht doen aan de ernst van het feit en de grote gevolgen. "Door deze zeer lafhartige overval is aan de juwelier het leven ontnomen. Dit heeft voor onnoemelijk veel leed gezorgd bij de nabestaanden. De verdachten hebben zich bereid getoond om voor een paar  honderd euro een dergelijk feit te plegen op een volstrekt willekeurig doelwit”, stelt de advocaat-generaal. 

“Uit het dossier blijkt immers dat er eerder plannen waren om een sigarenwinkel te  vervallen. Dit toont aan dat een dergelijke overval met dodelijke afloop in principe elke winkelier kan  overkomen. Ook het hebben van videobewaking en andere beveiliging is geen enkele zekerheid dat je niet wordt overvallen. Dat is juist ook het angstaanjagende van dergelijke overvallen. Je kunt je er eenvoudigweg niet tegen wapenen als mensen zoals deze drie verdachten, bereid zijn om zich voor een paar rotcenten door niets en niemand tegen te laten houden", aldus de advocaat-generaal.