vrijdag, 15. februari 2013 - 20:54

OM eist tot 9 jaar celstraf voor groot cocaínetransport

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag voor de rechtbank Den Haag celstraffen tot 8 jaar geëist tegen een groep verdachten die vorig voorjaar een partij van 575 kilo cocaïne naar Nederland probeerde te verschepen.

De officier van justitie bij het Landelijk Parket eiste de hoogste gevangenisstraf van 8 jaar tegen een 45-jarige verdachte uit Den Haag. Hij wordt gezien als de opdrachtgever van het cocaïnetransport.

Deze Haagse hoofdverdachte probeerde als opdrachtgever zoveel mogelijk achter de schermen te blijven. Hij zou zijn medeverdachten hebben ingezet om het drugstransport te regelen, in een poging zijn eigen rol te verhullen. `Hij is de man die het grote geld verdient aan de drugshandel", aldus de
officier van justitie. Hij heeft er voor gezorgd dat anderen het `vuile werk' voor hem deden. Bij hem in de tang zaten."

De cocaïne zat verstopt in een zeecontainer, die in april 2012 werd onderschept in de haven van Antwerpen. De container was geladen met rubberen stootkussens voor de scheepvaart. In deze kussens zaten 575 drugspakketten verborgen. De partij cocaïne vertegenwoordigde een groothandelswaarde van ongeveer 20 miljoen euro.

Korting

De officier van justitie eiste 6 jaar celstraf tegen de chauffeur die de partij cocaïne van België naar Nederland zou brengen. Deze 49-jarige verdachte uit Heiloo heeft van de officier een korting op de strafeis gekregen, omdat hij uitgebreid heeft verklaard over de plannen voor het
cocaïnetransport.

Ook een 38-jarige verdachte uit Den Haag hoorde 6 jaar celstraf tegen zich eisen. Zij onderhield vermoedelijk de contacten met Zuid-Amerika, waar de cocaïne vandaan kwam.

Vorige week maandag heeft de officier van justitie al straffen geëist tegen vier andere verdachten in dit onderzoek. De officier heeft de rechtbank gevraagd gevangenisstraffen van vijf jaar op te leggen aan twee verdachten uit Amsterdam en Heiloo voor hun rol in de organisatie van het
cocaïnetransport.

Twee andere verdachten hoorden vorige week maandag celstraffen van
3 jaar tegen zich eisen, omdat zij vermoedelijk als katvanger hebben gefungeerd. Het gaat om twee Nederlandse mannen uit Nijmegen en de Dominicaanse Republiek. Zij hebben hun eigen bedrijven misbruikt om de schijn te wekken dat de container met stootkussens een legaal transport betrof.

De rechtbank doet uitspraak OP 4 maart.
Provincie:
Tag(s):