donderdag, 11. juli 2013 - 14:21 Update: 03-07-2014 0:55

OM gaat agent vervolgen voor schietincident Zwartsluis

OM gaat agent vervolgen voor schietincident Zwartsluis
Foto: Archief FBF.nl
Zwartsluis

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland vervolgt een agent van de politie-eenheid Oost-Nederland. De agent was betrokken bij een schietincident in Zwartsluis in de nacht van 7 op 8 januari 2013.

In de nacht van maandag 7 op dinsdag 8 januari wordt er ingebroken bij een bedrijf aan de Grote Kranerweerd in Zwartsluis. De politie ziet bij het bedrijf een witte auto staan. Eén van de agenten stapt uit de auto, terwijl de ander in de auto blijft om het kenteken van de witte auto door te geven aan de meldkamer. De bestuurder van deze auto geeft vervolgens gas en rijdt in de richting van de agent. Daarop schiet deze agent twee keer in de richting van de auto om deze te doen stoppen. Op dat moment ziet de agent in een naastgelegen pand ook een man naar buiten komen. In een reflex schiet hij tweemaal op deze persoon.

Op het moment dat de tweede agent ook uit de auto stapt, hoort hij de schoten die zijn collega heeft gelost. Als deze agent vervolgens ziet dat de auto op hem afkomt, springt hij opzij en schiet vervolgens twee keer op de rechterband van de auto. De auto gaat er vervolgens vandoor en verdwijnt uit het zicht. De twee agenten gaan daarna het bedrijfspand binnen en houden daarbij twee personen aan. Eén van hen blijkt gewond.

Op grond van onderzoek door de Rijksrecherche concludeert het OM dat de agent niet heeft voldaan aan de Ambtsinstructie. De zaak tegen een andere agent die betrokken was bij het schietincident, wordt geseponeerd.