woensdag, 31. juli 2013 - 10:07 Update: 03-07-2014 0:54

OM legt voor 1 miljoen euro beslag op landgoed Houwers

Foto van Tweede Kamer | Archief FBF.nl
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Arnhem

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft voor 1 miljoen beslag gelegd op het landgoed van Tweede Kamerlid Johan Houwers.

Dat schrijft het Algemeen Dagblad woensdag. Houwers trad vorige week af als Kamerlid. Het 55-jarige ex-Kamerlid wordt verdacht van witwassen van valsheid in geschrifte en oplichting. Houwers zou bij het aanvragen van zijn hypotheek van 1 miljoen euro geen juiste informatie hebben gegeven over zijn inkomen en dus fraude hebben gepleegd. Tegen hem is aangifte gedaan door een hypotheekverstrekker.

Door de beslaglegging op het landgoed wil het OM zeker stellen dat Houwers na een eventuele veroordeling 'geplukt' kan worden van illegaal verkregen financiële voordelen. Tevens is er beslag gelegd omdat het landgoed en de woning dan eventueel kunnen fungeren als bewijsmateriaal van fraude.

Justitie heeft nadrukkelijk laten weten dat het vooronderzoek nog gaande is en dat nog niet vaststaat of Houwers daadwerkelijk vervolgd gaat worden. Een woordvoerder van Justitie in het AD: 'De beslaglegging is een nieuwe stap in het lopende onderzoek.'  Behalve een nieuwe stap is de beslaglegging ook opmerkelijk te noemen omdat het om een oud-Kamerlid gaat dat zelf makelaar is, in de Kamer sprak over vastgoed en in Winterswijk jarenlang wethouder ruimtelijke ordening is geweest.

Houwers zelf wil nog geen commentaar geven op de gebeurtenissen en zegt tegen het AD: 'Ik wacht de ontwikkelingen af. Ik weet niet wanneer er meer duidelijkheid is. Tot die tijd wil ik niet zeggen wat ik ervan vind.'

Provincie:
Tag(s):