woensdag, 18. september 2013 - 14:34 Update: 03-07-2014 0:52

OM wil taakstraf 120 uur voor machiniste treinongeluk Amsterdam

OM wil taakstraf 120 uur voor machiniste treinongeluk Amsterdam
OM wil taakstraf 120 uur voor machiniste treinongeluk Amsterdam
Amsterdam

Het OM in Amsterdam heeft besloten de machiniste van de Sprinter die op zaterdag 21 april 2012 op een Intercitytrein botste, strafrechtelijk te vervolgen.

Het OM is voornemens de machiniste een strafbeschikking in de vorm van een taakstraf van 120 uur op te leggen.

Eén dode, 200 gewonden
Bij het ernstige ongeval viel één dodelijk slachtoffer en bijna tweehonderd gewonden. Het ongeval vond plaats op het baanvak tussen station Amsterdam Centraal en station Sloterdijk. Op die zaterdag was er sprake van een bijzondere situatie.

Op dat baanvak was wegens werkzaamheden slechts een enkelspoor beschikbaar. Alhoewel de machiniste op de hoogte was van het feit dat zij een rood sein zou tegenkomen, is zij dit rode sein gepasseerd terwijl ze beroepshalve aan het bellen was.

Uit de onderzoeken blijkt dat de machiniste voordat zij aan haar dienst begon de rittenkaart met de geplande stops heeft gekregen. Ook de plaatsen met rode seinen die ze kon verwachten stonden daarop aangegeven.

Volgens haar eigen verklaring reed er vlak voor het ongeval plaatsvond een trein schuin voor haar met een defect achtersein. Toen zij door de wisselstraat reed, hield zij niet haar volle aandacht bij de seinen maar probeerde zij contact te leggen met de trein voor haar om het defect te melden.

Hierdoor heeft zij gedurende 45 seconden, over een baanvak van ongeveer 500 meter, niet gekeken naar het voor haar geldende sein en is zij het rode sein gepasseerd. Met als gevolg dat de Sprinter en de Intercity op hetzelfde spoor kwamen te rijden en met elkaar in botsing kwamen.

Provincie: