maandag, 24. juni 2013 - 18:05 Update: 03-07-2014 0:55

OM:Arjen van der S. was betrokken bij moord op Ida Klijnstra

Foto van DNA materiaal schoenveter | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Franeker

Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland heeft het onderzoek naar de moord op Ida Klijnstra definitief afgerond. Het OM gaat ervan uit dat Arjen van der S. uit Franeker betrokken was bij het levensdelict op het 52-jarige slachtoffer uit De Blesse.

De man pleegde zelfmoord op het moment dat de politie hem op 27 juni 2008 wilde aanhouden voor overvallen. Betrokkenheid van de zoon van deze verdachte kon niet worden bewezen.

Afgelopen voorjaar is het onderzoek naar de moord heropend. In de maanden februari en maart 2013 zijn opnieuw getuigen gehoord. Ook werd een verdachte op 26 maart aangehouden. Hij werd op 5 april 2013 heengezonden en geldt niet meer als verdachte. Het nieuwe onderzoek heeft niet geleid tot nieuwe inzichten.

Argumenten verdenking betrokkenheid Arjen van der S.
Op 27 juni 2008 schoot Arjen van der S. zichzelf door het hoofd toen de politie hem wilde aanhouden in zijn woning in Franeker in verband met de verdenking dat hij betrokken was bij overvallen. De politie en het openbaar ministerie gaan ervan uit dat deze Arjen van der S. betrokken was bij het levensdelict op Ida Klijnstra. Daarvoor zijn diverse argumenten waaronder:
- In zijn woning werd een overvalpakket aangetroffen bestaande uit overalls, bivakmutsen, portofoons, handschoenen en vuurwapens, soortgelijk aan het wapen dat was gebruikt bij de dodelijke schietpartij;
- Diverse verklaringen waaruit kan worden afgeleid dat Arjen van der S. voornemens was om overvallen te plegen en (ook) de woning van de familie Klijnstra, die hij uit het verleden kende, heeft afgelegd;
- Arjen van der S. had een grote geldnood, omdat zijn belangrijkste inkomstenbron, het plegen van hypotheekfraude/ oplichting, was drooggevallen;
- In zijn woning werd een paar sportschoenen aangetroffen. Uit aanvullend technisch bewijs kon niet alleen worden vastgesteld dat het profiel van één van de schoenen overeen kwam met een aangetroffen schoenenafdruk in de woning van Ida Klijnstra, maar kon ook worden vastgesteld dat er bloed van Ida Klijnstra op één van de schoenen zat.
- Uit een afgelegde verklaring kon worden afgeleid dat Arjen van der S. vlak voor de moord in Wolvega was, slechts enkele kilometers verwijderd derhalve van de plaats delict (PD).
Samengevat betekent dit dat hij een motief, de gelegenheid en de middelen had. Concrete aanwijzingen dat er een ander of anderen betrokken was/waren bij de moord heeft het onderzoek niet opgeleverd.

Geen bewijs tegen tweede verdachte
Bert Jan van der S., de zoon van Arjen van der S., werd enige tijd verdacht van betrokkenheid bij de moord. Hij heeft in voorlopige hechtenis gezeten van 24 oktober 2009 t/m 4 december 2009. Zijn betrokkenheid kon niet worden bewezen. Wel moest Bert Jan van der S. zich voor de rechtbank verantwoorden voor het bewaren van wapens en crimineel geld voor zijn vader. Hij is daarvoor op 1 mei 2012 veroordeeld.

Heropening onderzoek
Afgelopen voorjaar heeft de politie het onderzoek naar de moord op Ida Klijnstra heropend. Aanleiding was de ontvangst van forensische rapportages met betrekking tot destijds in beslag genomen voorwerpen. Een aantal getuigen is (opnieuw) gehoord en er is een verdachte aangehouden die enige tijd in voorlopige hechtenis heeft gezeten. Omdat het wettig en overtuigend bewijs niet kon worden geleverd, is deze persoon, die steeds alle betrokkenheid heeft ontkend, door de officier van justitie heengezonden.

Achtergrond
Op 23 juni 2008 werd het lichaam van Ida Klijnstra door haar echtgenoot en familieleden aangetroffen in haar woning in De Blesse. Ida Klijnstra bleek te zijn doodgeschoten. Tot medio 2010 heeft de politie zeer intensief aan het opsporingsonderzoek gewerkt.

 
Provincie: