donderdag, 2. mei 2013 - 14:04 Update: 03-07-2014 0:58

Omstreden Nederlandse neuroloog weer aan het werk in Groot-Brittannië

Foto van ziekenhuisarts | Archief FBF.nl
Foto: fbf

De omstreden Nederlandse neuroloog, Joop Peperkamp, die wegens medische fouten al ontslagen was in Nederland en België heeft een tijd ongehinderd in Groot-Brittannië kunnen werken, zo schrijft het AD donderdag na berichtgeving van de Britse omroep BBC.

Volgens de krant kon de neuroloog afgelopen zomer zonder problemen aan de slag in het ziekenhuis in Nottinghamshire in Groot-Brittannië. Pas kortgeleden kwam de Britse Inspectie voor de gezondheidszorg er achter dat deze neurolog  niet meer als arts zou mogen werken en nu heeft Peperkamp ook in Engeland een beroepsverbod opgelegd gekregen.

In de jaren '90 werkte Peperkamp in het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch, daarna kreeg hij een eigen praktijk in Eindhoven, zo meldt Omroep Brabant. Daar ronselde hij tegen betaling patiënten voor een Amerikaanse 'wonderdokter' Bonati. Patiënten moesten Bonati tienduizenden euro's betalen voor dubieuze operaties. Bonati kwam in opspraak en Peperkamp zocht zijn heil in Engeland. Daar werd in 2005 al een onderzoek naar hem gestart, naar verluidt omdat hij volgens collega's een slechte medische basiskennis had.  Peperkamp verhuisde toen In 2010 naar België, naar Knokke, tot hij ook daar werd ontslagen, zo meldt het AD.

Het is al de derde keer in korte tijd dat een Nederlandse neuroloog in opspraak raakt. Bernard Uitdehaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie noemt dit feit in de krant 'triest en zuur' en zegt hierover:  'Helaas kunnen wij neurologen die in het buitenland aan de slag gaan, niet in de gaten houden.'

De Europese Raad onderzoekt de mogelijkheid van een zwarte lijst met artsen die straf- of tuchtrechtelijk veroordeeld zijn. De lijst moet voorkomen dat die artsen niet in het buitenland aan de slag kunnen. Mogelijk zou die lijst er voor de zomer al komen.