woensdag, 13. februari 2013 - 9:37 Update: 08-07-2014 0:43

Omzet detailhandel in december lager

In december 2012 heeft de detailhandel 4,1 procent minder omzet behaald dan in dezelfde maand een jaar eerder. Het volume was 6,7 procent kleiner, de prijzen waren 2,8 procent hoger. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De samenstelling van de koopdagen was in december 2012 minder gunstig dan in december 2011. Het negatieve effect hiervan op de omzet van de totale detailhandel wordt geschat op ongeveer 4 procent.

Winkels in voedings- en genotmiddelen behaalden evenveel omzet als een jaar geleden. Het volume was bijna 4 procent kleiner, de prijzen kwamen bijna 4 procent hoger uit. De winkels in deze branche kampten met een negatief koopdageffect van zo’n 5 procent. De supermarkten sloten het jaar toch nog af met een kleine omzetstijging, terwijl de omzet van speciaalzaken fors afnam.

Non-foodwinkels leverden ongeveer 7 procent aan omzet in. Het volume kromp met bijna 8 procent. Alle non-foodbranches noteerden een omzetdaling. Vooral de omzetten van winkels in woninginrichtingartikelen, doe-het-zelfwinkels en textielsupermarkten liepen sterk terug.

Postorderbedrijven en internetwinkels boekten een omzetgroei van 9 procent. December lag daarmee in lijn met de overige maanden van 2012, waarin deze winkels ook aanmerkelijk beter presteerden dan de fysieke winkels.
Categorie:
Tag(s):