woensdag, 27. november 2013 - 10:08 Update: 03-07-2014 0:48

Omzet industrie groeit in derde kwartaal 2013

Foto van kassa met geld | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Na vijf kwartalen op rij met een omzetkrimp, groeide de omzet van de industrie in het derde kwartaal van 2013.

Daarbij nam het aantal faillissementen af en zijn de verwachtingen van ondernemers minder somber. Dit maakt het CBS woensdag bekend.

Toename buitenlandse omzet

Voor het eerst sinds begin 2012 liet de Nederlandse industrie weer een omzettoename zien. De omzet lag in het derde kwartaal van 2013 ruim 1,5 procent hoger dan een jaar eerder. Op de exportmarkt, waar bijna 60 procent van de totale omzet behaald werd, nam de omzet met 3 procent toe ten opzichte van een jaar eerder. In het binnenland bleef de omzet vrijwel gelijk, terwijl in de drie voorgaande kwartalen de omzet afnam. De stijgende omzet was deels het gevolg van het feit dat het derde kwartaal een werkdag meer had dan het derde kwartaal van 2012.

Niet in alle branches omzetstijging

De toename in het derde kwartaal is onder andere toe te schrijven aan de elektrotechnische- en machine-industrie. De omzet in deze branche was bijna 10 procent hoger dan vorig jaar. Ook in de voedings- en genotmiddelindustrie steeg de omzet, met bijna 9 procent. Niet in alle branches nam de omzet toe. De aardolie-chemische, rubber- en kunststof industrie zette bijvoorbeeld ruim 3 procent minder om.

Afname faillissementen

In het derde kwartaal gingen 172 industriële bedrijven failliet. Dit is het laagste aantal sinds het derde kwartaal van 2011. Het zijn er echter nog fors meer dan voor de economische crisis eind 2008. In het derde kwartaal van 2008 gingen bijvoorbeeld 93 industriële bedrijven failliet.

Categorie:
Tag(s):