zaterdag, 14. december 2013 - 23:50 Update: 03-07-2014 0:46

Onderdak gevonden voor moeder en zes kinderen Leeuwarden

foto van dakloos | fbf archief
Foto: fbf
Leeuwarden

Er is onderdak gevonden voor de moeder en haar zes kinderen die in Leeuwarden op straat dreigde te belanden. Dit meldt de gemeente Leeuwarden zondag.

Burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden had zondag al samen met de gemeente en instanties overleg over de schrijnende situatie. Het gezin is bekend bij de gemeente en diverse instanties met de problemen die het heeft. 

'We gaan onverminderd door met de hulpverlening. Het is een gezin waar veel problemen samenkomen', aldus Crone. Voorlopig is er nu dus een oplossing maar de vrouw kan volgens Crone 'op elk moment van de dag' bellen als ze hulp nodig heeft. 

Door omstandigheden moest de vrouw haar huis uit en werd opgevangen in een slooppand door een krakersbeweging. Daar werd ze door de politie ontzet omdat het niet veilig was. De moeder met haar kinderen is twee nachten opgevangen in een opvanghuis, maar moest ook daar nu weg. De crisisopvang zou niet geschikt zijn voor kinderen.

De kinderen zijn in de leeftijd van tussen de 7 en 17 jaar oud. Eén van hen heeft een verstandelijke beperking. Ook hebben ze op dit moment geen eten. De moeder kan ook niks voor de kinderen kopen omdat de bankpas van haar nog in het kraakpand ligt waar ze niet meer in mag. De vrouw is radeloos zo vertelt ze in een interview met omroep Friesland. 

Ook bij BlikopNieuws wordt zaterdagavond laat nog gelijksoortig geval gemeld in Moerdijk waar een man in een zelfgebouwd hutje woont. Komende week meer hierover.

------------------------------------------------------------------------------

'Oproep aan banken'

'Door de aanhoudende recessie, die er volgens het kabinet niet meer is, dreigen steeds meer gezinnen hun huis te worden uitgezet omdat ze het financieel niet meer kunnen rondbreien en dus ook steeds vaker zijn aangewezen op de voedselbanken. De hoofdredactie van Blikopnieuws.nl roept politici en banken op hun verantwoordelijkheid te nemen. Vooral is de oproep aan banken gericht om mensen die alleen een hypotheeklast dragen en te maken krijgen met baanverlies beter te gaan begeleiden zodat ze niet gelijk hun koopwoning uit hoeven. Eigenlijk op dezelfde manier toen ze destijds kwamen om een hypotheek af te sluiten. Wellicht is dit het moment voor de politiek om zich daar eens over te buigen'.