woensdag, 5. juni 2013 - 10:07 Update: 03-07-2014 0:57

Online portaal voor zelfhulp bij psychische klachten

foto van patient | fbf
Foto: fbf
Utrecht

Menzis biedt een nieuw portaal op de website: Menz en Geest. Het portaal biedt informatie voor mensen met beginnende of lichte psychische klachten. Daarnaast is er een zelftest en zijn er zelfhulpcursussen. Zo krijgen patiënten meer mogelijkheden voor zelfregie en zelfhulp. Is professionele hulp nodig, dan wijst het portaal de weg in de GGZ.

Menz en Geest speelt in op de behoefte van patiënten aan informatie en meer zelfregie in de zorg. Op het portaal staat informatie over allerlei psychische klachten en aandoeningen. Een zelftest geeft inzicht in de ernst van de klachten: gering, mild of ernstig. Afhankelijk van de zwaarte volgt een advies. Ook kunnen mensen aan de slag met psycho-educatie en zelfhulpcursussen. Al deze instrumenten zijn gratis, anoniem bruikbaar en toegankelijk voor iedereen, dus ook mensen die niet bij Menzis verzekerd zijn. Menz en Geest biedt hiermee de mogelijkheid om eerst zelf de klachten beter te verkennen en aan te pakken. Zo kan afhankelijkheid van professionele hulp wellicht worden voorkomen.

Overzicht in GGZ-aanbod en vergoedingen
Daarnaast schept Menz en Geest duidelijkheid in het aanbod van GGZ-aanbieders en de vergoedingen die voor deze zorg gelden. Op het portaal staat het aanbod in de GGZ overzichtelijk weergegeven, met daarbij informatie over hoe zij van dat aanbod gebruik kunnen maken.

Het portaal is ook ontwikkeld om de huisarts te ondersteunen. Zij, of de praktijkondersteuners, kunnen bij de behandeling van hun patiënten gebruik maken van de instrumenten die op het portaal staan zoals de zelftest, psycho-educatie en de zelfhulpcursussen.

Samenwerking
De medische informatie en de zelftest zijn wetenschappelijk onderbouwd en ontwikkeld door de Vrije Universiteit Amsterdam, onder leiding van professor Pim Cuijpers, hoogleraar klinische psychologie en hoofd afdeling klinische Psychologie VUmc. De zelfhulptools zijn ontwikkeld door MindDistrict en geaccordeerd door de VU. MindDistrict geldt als één van de belangrijkste leveranciers van e-mental-health producten in Nederland.
 

Categorie:
Tag(s):