vrijdag, 25. oktober 2013 - 10:20 Update: 03-07-2014 0:50

Onterecht uitgekeerde toeslagen oninbaar voor Belastingdienst

Foto van belasting envelop geld | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Foto van belasting envelop geld | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

De belastingdienst kan 290 miljoen euro aan onterecht uitgekeerde toeslagen niet meer terugkrijgen. Hiermee is voor het eerst bekend hoeveel geld er is weggelekt na de invoering van het toeslagensysteem in 2006.

Dit blijkt vrijdag uit cijfers die RTL Nieuws heeft opgevraagd bij het ministerie van Financiën.

Naast de oninbare miljoenen is er nog een bedrag van 200 miljoen euro welke moeilijk terug te halen is. Hiervoor heeft de belastingdienst dwangbevelen uitgevaardigd en beslagleggingen gedaan. In totaal staat er een bedrag van 1,5 miljard euro uit aan te veel betaalde toeslagen. Vooral bij de huurtoeslagen zijn grote bedragen uitgekeerd die onrechtmatig zijn geweest en niet inbaar meer zijn. Sinds 2006 is er 118 miljoen euro weggevloeid. Hoeveel hiervan door middel van fraude is verkregen weet de Belastingdienst niet. De belastingdienst keert toeslagen uit zonder controle vooraf.

Nadat bekend werd dat Bulgaren naar Nederland afreisden om fraude te plegen met toeslagen, leverde dat de staatssecretaris van Financiën zware kritiek op uit de Tweede Kamer. Dit omdat de Belastingdienst op de hoogte was van de fraude met de toeslagen en geen actie ondernam. Sinds de invoering van het toeslagensysteem is er voor een bedrag van 80 miljard uitgekeerd. Vorig jaar ontvingen 7 miljoen Nederlanders gezamenlijk een bedrag van 9 miljoen euro.

Categorie: