vrijdag, 20. december 2013 - 19:52 Update: 03-07-2014 0:46

Onverzekerde Oost-Europeanen kosten ziekenhuizen miljoenen

Foto van ziekenhuis | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat veel ziekenhuizen miljoenen euro's schade oplopen door duizenden onverzekerde Oost-Europeanen. Dat meldt RTL Nieuws vrijdag.

Duizenden Oost-Europeanen die in ons land naar het ziekenhuis gaan voor acute zorg betalen de rekening niet. Het gaat vooral om arbeidsmigranten uit Polen, Burlgarije en Roemenië. Hoewel ze hier werken hebben ze geen ziekenkostenverzekering en geen geld om contant af te rekenen. De groep onverzekerden wordt volgens een aantal ziekenhuizen alleen maar groter, zo meldt RTL Nieuws: 'Ze gaan van het ene baantje naar het andere en zijn vaak niet ingeschreven bij de gemeente', zegt bestuursvoorzitter Willem Geerlings van Medisch Centrum Haaglanden. Maar ziekenhuizen zijn verplicht de Oost-Europeanen te helpen omdat de EU-burgers vooral binnenkomen bij de spoedeisende hulp en de verloskundezorg. Dan zijn ziekenhuizen verplicht om hen van urgente medische hulp te voorzien.

Medisch Centrum Haaglanden heeft berekend dat het in de afgelopen vier jaar bijna 5000 behandelingen heeft uitgevoerd aan onverzekerde Oost-Europeanen. Het ziekenhuis liep een schade van 3,5 miljoen euro op. Voor 2013 staat de teller al op bijna 800.000 euro aan oninbare rekeningen voor behandelingen van Oost-Europeanen. 'Deze kostenpost verschilt per jaar, maar we kunnen niet echt spreken van een stijgende lijn', zegt de woordvoerder Caroline Wortman tegen RTL Nieuws.

Bij andere ziekenhuizen bedraagt de schade enkele tienduizenden tot honderdduizenden euro’s per jaar. Het Westfriesgasthuis laat weten: In totaal komen er 150 onverzekerden per jaar naar ons ziekenhuis. Veel komen uit Oost-Europa. Totale schade is 2 ton. We hebben de Poolse ambassadeur gevraagd of hij Poolse arbeidsmigranten die hier naar toe komen beter voor wil lichten over de verzekeringsplicht, maar dat heeft nog niet echt geholpen. We proberen de schade zoveel mogelijk te beperken door bij binnenkomst 300 euro te laten afrekenen.

Jeroen Bosch ziekenhuis: 'Wij zien een toename in het aantal onverzekerde EU-burgers dat zich bij ons meldt. In 95 procent van de gevallen gaat het om mensen uit Midden- en Oost-Europa. Het gaat om 3500 onverzekerden per jaar. Totale kostenpost is 2 ton.'

Het College voor Zorgverzekeringen heeft wel een potje waaruit acute zorg betaald kan worden aan illegalen die de rekening niet kunnen betalen. Illegalen kunnen zich niet verzekeren voor zorgkosten. Maar Oost-Europeanen zijn legaal in Nederland, van hen wordt verwacht dat ze zich verzekeren.