woensdag, 27. november 2013 - 23:10 Update: 03-07-2014 0:48

Ook familie De Roy van Zuydewijn werd in de gaten gehouden. Oppositie eist opheldering.

Foto van computers | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Uit een vertrouwelijke verklaring van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging, die het weekblad De Groene Amsterdammer in bezit heeft, blijkt dat de Nederlandse Inlichtingendienst niet alleen Edwin de Roy van Zuydewijn gevolgd heeft maar ook zijn familie, zo melden verschillende media woensdag.

De ouders en zussen  van Edwin de Roy van Zuydewijn zijn ook gevolgd voor het onderzoek over de affaire Margarita. Het toenmalige hoofd van de Dienst koninklijke en Diplomatie Beveiliging (DKDB) Guus Appels heeft laten weten dat de familie De Roy Van Zuydewijn geschaduwd werd door ambtenaren van de overheid. Dat gebeurde tussen 1998 en 2001 tijdens de relatie tussen Edwin de Roy van Zuydewijn en Prinses Margarite. De eerste twee jaren leken de Oranjes de relatie te accepteren, maar volgens De Roy van Zuydewijn werd hij vanaf 2000 door de Oranjes genegeerd en geschoffeerd.

De Roy van Zuydewijn reageert op Radio I op de onthullingen. Hij wijt de problemen tussen zijn persoon en de koninklijke familie aan voorvallen uit het verleden. De Roy van Zuydewijn: 'Onze families kennen elkaar al lang. Mijn vader heeft nog klusjes voor prins Bernhard gedaan. Ik weet niet precies wat er mis is gegaan, maar Bernhard was bang dat ik meer wist van zaken die het daglicht niet kunnen verdragen.' En: 'Bernhard werd bang van mij, maar ik wist van niks.'

De oppositiepartijen GroenLinks, D66 en SP willen nu duidelijkheid over het volgen van de familie van Edwin de Roy van Zuydewijn. Ze hebben daarom vragen gesteld aan premier Rutte. In een brief die toenmalig premier Balkenende in 2000 aan de Tweede Kamer schreef over de affaire-Margarita stond al te lezen dat Edwin de Roy van Zuydewijn in de gaten werd gehouden. Maar wat Balkenende er niet bij vertelde was dat ook de ouders en zusters van Edwin werden gevolgd. Het is ook onbekend of de familie nog steeds wordt geobserveerd door geheime diensten. De oppositiepartijen willen nu van Rutte weten wat zijn reactie is op de onthullingen en of hij 'bekend is' met het vertrouwelijke document. Ook willen de partijen opheldering over het onderzoek dat is uitgevoerd door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) naar De Roy van Zuydewijn en zijn familie. Ze willen weten wie de opdracht gaf tot het onderzoek, wie ervan op de hoogte waren en of het onderzoek nu beëidindigd is of niet.

De Roy van Zuydewijn is blij met de onthullngen. Op Radio I zegt hij: 'Ik ben blij dat mijn vermoedens nu bevestigd worden. Volgens De Roy van Zuydewijn heeft een redacteur van De Groene Amsterdammer hem gezegd dat er in het kerstnummer van het magazine nog meer onthullingen zullen volgen. De Roy van Zuydewijn leidt nu een teruggetrokken bestaan in Portugal en is bezig met het schrijven van een Engelstalig boek, dat onder meer gaat over zijn aanvaringen met prins Bernhard.

De zaak komt woensdag in de Tweede Kamer aan de orde. Voordat het zover is, willen de oppositiepartijen meer antwoorden van Rutte.

Provincie:
Tag(s):