woensdag, 19. juni 2013 - 8:11 Update: 03-07-2014 0:56

Opbrengst 66.500 euro eerste vaatje haring voor CliniClowns

foto van vaatje haring | fbf
Foto: fbf
Scheveningen

Het eerste vaatje nieuwe haring heeft 66.500,- euro opgebracht. ‘Dit bedrag gaat naar CliniClowns’, meldt het Nederlands Visbureau woensdag.

‘Het haringseizoen 2013 is daarmee officieel van start gegaan. Het vaatje haring werd aangevoerd door rederij Jaczon uit Scheveningen die het vaatje zelf wist te bemachtigen voor het bedrag van 66.500,-‘, aldus het Nederlands Visbureau.

De reder zal het vaatje vandaag nog gaan aanbieden aan het kabinet op het Binnenhof. Hij wordt vergezeld door Jack van Gelder, ambassadeur van Cliniclowns, het goede doel waaraan de opbrengst is geschonken.

Vier haringvaatjes, afkomstig van de Wiron 5 en 6, met elk ongeveer 45 haringen, werden voor aanvang van de veiling beoordeeld door een panel van deskundigen: Rudolph van Veen (chef-kok, bekend door zijn optreden in het RTL-programma Life & Cooking, zijn programma’s op 24Kitchen èn Haringambassadeur 2013), Peter Koelewijn (haringexpert en docent SVO vakopleiding food) en Jaap Koning (visspecialist). Het vaatje haring van de Wiron 5 ging uiteindelijk onder de hamer voor het goede doel.

'Goed vet en lekker mals'
Het proefpanel is goed te spreken over de kwaliteit. Nadat de startdatum eerder twee weken moest worden uitgesteld omdat de natuur het liet afweten om de gewenste kwaliteit te behalen, is de haring nu goed vet en lekker mals’. Het vele zonlicht van de laatste twee weken heeft gezorgd voor veel voedsel in zee, waardoor de haring goed heeft kunnen gedijen”, aldus Peter Koelewijn, voorzitter van het panel.


CliniClowns
De opbrengst ging dit jaar naar CliniClowns. Met elke € 250,-- die het vaatje opbrengt, kan een kind een jaar lang op Neuzenroode.nl terecht. Dit is een besloten online belevingswereld waar kinderen die thuis verpleegd worden met clowns en met elkaar webcammen en chatten. Ze kunnen ook filmpjes bekijken en spelletjes doen. "Dankzij deze geweldige opbrengst kunnen we 266 kinderen een jaar lang deze steun bieden", aldus directeur Barbara Hellendoorn-Mineur.

 
Provincie:
Tag(s):