zaterdag, 20. april 2013 - 10:05 Update: 03-07-2014 0:59

Operatie Nijmeegse stadsbrug begonnen

Foto van Nijmeegse stadsbrug | Gem Nijmegen
Foto: VID
Nijmegen

Het invaren van de nieuwe Nijmeegse stadsbrug De Oversteek is begonnen. Met een waterstand van 7.90 NAP en een windsnelheid van minder dan 10 meter per seconde wordt aan alle voorwaarden voor de invaaroperatie voldaan.

De operatie begon rond 7.00 uur. Het scheepvaartverkeer op de Waal ter hoogte van Nijmegen is niet meer mogelijk. Uiterlijk om 17.00 uur moet de brug op z’n plek liggen en kan het scheepvaartverkeer worden hervat. Bij de invaaroperatie wordt de 285 meter lange en 60 meter hoge boog op twee pontons op z’n plek getrokken met behulp van 15 stalen kabels. Die kabels zitten vast aan ankerpalen in en rondom de Waal. De Oversteek is de op een na langste hoofdoverspanning van Nederland en de grootste boogbrug van Europa met een enkelvoudige boog.

De brug is ontworpen door de Belgisch Luxemburgse architecten- en ingenieurscombinatie Ney-Poulissen en wordt gebouwd door de Bouwcombinatie Stadsbrug Nijmegen (BSN), een combinatie van BAM Civiel en Max Bögl Nederland. De naam ‘De Oversteek’ verwijst naar de heldhaftige oversteek van de geallieerden in september 1944, tijdens Operatie Market Garden en is een eerbetoon aan de bevrijders van Nijmegen.

De Oversteek moet gaan zorgen voor een betere bereikbaarheid van Nijmegen en een betere spreiding van het verkeer over de stad. Nu staan er bijna dagelijks files voor de enige verkeersbrug in Nijmegen, de monumentale Waalbrug, die dateert uit 1936. De nieuwe Nijmeegse brug moet samen met de extra brug over de Waal in de A50 die op dit moment wordt gerealiseerd in opdracht van Rijkswaterstaat, bijdragen aan een betere bereikbaarheid van de regio.

 

Provincie: