donderdag, 19. september 2013 - 17:07 Update: 03-07-2014 0:52

Opnieuw agent beïnvloed tijdens getuigenverhoor

Foto van rechter in toga | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Groningen

Een rechercheur en een officier van justitie zijn drie weken geleden op heterdaad betrapt nadat de aanklager de agent wilde beïnvloeden bij het afleggen van een getuigenverklaring in een groot strafrechtelijk onderzoek. Dit meldt De Telegraaf.

De agent werd door een Groningse onderzoeksrechter gehoord over zijn rol in een onderzoek naar illegale handel in antibiotica. Tijdens een schorsing werd de agent gevraagd het eerste deel van zijn uitgewerkte verklaring in een andere ruimte na te lezen. De rechter-commissaris ontdekte even later dat de officier van justitie, samen met de rechercheur aanpassingen maakte in zijn verklaring. Hierna werden de rechercheur en de aanklager onder ede gehoord over het 'onderonsje'. Dit is toegevoegd aan het dossier en kan gevolgen hebben in het verloop van de strafzaak. In de zaak worden zes personen verdacht van handelen in antibiotica.

De advocaat van één van de verdachte laat weten: 'Het is ongelofelijk dat een officier van justitie willens en wetens aanschuift bij een verhoorde politieman. Het lijkt alsof de druk bij justitie om te scoren zó hoog is geworden dat zelfs dit soort middelen niet worden geschuwd.'

Afgelopen week vond er in Maastricht een zelfde situatie plaats. Hier vond eveneens afstemming plaats tussen twee officieren van justitie en een onder ede gehoorde rechercheur. De Rijksrecherche is een onderzoek gestart naar dit voorval.