maandag, 3. juni 2013 - 10:16 Update: 03-07-2014 0:57

Opnieuw onrust in grote Turkse steden

Foto van branden | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

In Istanbul en in andere grote steden in Turkije kwam het zondagavond weer tot hevige onlusten.

In de Istanbulse wijk Besikas waar ook het kantoor van premier Erdogan is, zette de politie traangas in tegen de duizenden demonstranten, zo meldt de NOS maandag. Het bleef tot diep in de nacht onrustig. De politie wist te voorkomen dat de betogers bij het kantoor kwamen.  De premier zelf was er niet. Ook in Izmir en in Ankara kwam het tot geweld.

Wat nu is uitgelopen op een zeer gewelddadige confrontatie tussen politie en demonstranten begon enkele dagen geleden als een kleine demonstratie gericht tegen het sluiten van een park. Maar nu zijn er in tientallen steden protesten tegen de regering van premier Erdogan. Erdogan regeert al 10 jaar en heeft volgens veel Turken een autoritaire stijl.  De Turkse premier kan slecht tegen kritiek en zijn aanhangers hebben het rechtssysteem de afgelopen jaren misbruikt om honderden kritische journalisten, politici en academici op dubieuze gronden op te pakken. Ook de harde aanpak van de betogers wordt bekritiseerd. Amnesty International meldt dat de onlusten van de afgelopen dagen al twee doden tot gevolg gehad hebben en 1000 gewonden. Tientallen mensen werden opgepakt en in bussen afgevoerd.

De demonstraties gaan volgens NOS-correspondent Bram Vermeulen nog wel even door omdat de demonstranten bang zijn kwijt te raken wat ze veroverd hebben, zoals bijvoorbeeld het Taksimplein. Volgens Vermeulen gaat deze strijd tussen demonstranten en regering voorloping nog in alle hevigheid door.

Categorie: