zaterdag, 4. mei 2013 - 11:20 Update: 03-07-2014 0:58

Oppositiepartijen ontevreden over brief Weekers en eisen meer uitleg

foto van staatssecretaris Weekers | RVD
Foto: RVD

In het Radio I Journaal zegt CDA-Kamerlid Omzigt zaterdag dat hij nog meer uitleg wil van staatssecretaris Weekers over de fraude met huur- en zorgtoeslag door Bulgaren.

De brief die Weekers vrijdag ruim na middernacht over deze zaak naar de Tweede Kamer stuurde, roept volgens hem nog veel vragen op. In het interview heeft Omzigt het over een explosie van toeslagfraude omdat 183 van de 285 gevallen die door de Fiod zijn afgehandeld, plaatsvonden in de laatste anderhalf jaar. Omzigt: "Wij zijn daar niet goed van op de hoogte gebracht. Ik ben benieuwd of de ministers hier wel van wisten."

Omzigt wil ook weten hoe het kan dat minister Asscher al weken eerder op de hoogte was van de fraude dan staatssecretaris Weekers. In zijn brief herhaalt Weekers dat hij pas op de hoogte is gesteld van de zaak vlak voor een tv-uitzending van Brandpunt over fraude. Dit had Weekers vorige week ook al in de Tweede Kamer gezegd, maar toen zeiden ambtenaren van de Belastingdienst dat dat onjuist was. In zijn brief  schrijft Weekers dat de fraude, die al in december 2011 aan het licht kwam, 'adequaat' is aangepakt. Wel neemt hij stappen om te zorgen dat hij in de toekomst sneller op de hoogte wordt gesteld van bijzondere vormen van fraude. Over het veranderen van het toeslagensysteem schrijft Weekeers dat het systeem  fraudegevoelig is, omdat eerst wordt uitbetaald en dan pas gecontroleerd wordt. Daar gaat verandering in komen. In principe zullen in de toekomst aanvragers van toeslagen die onvoldoende bekend zijn bij de Belastingdienst geen voorschot meer krijgen. Ook zullen aanvragen met een grotere kans op fraude eerst worden gecontroleerd voordat er wordt uitbetaald.

Ondanks de verklarende brief die Weekers vannacht schreef is hij volgens de oppositiepartijen CDA, SP en D66 nog niet uit de gevarenzone, zo meldt RTL NIeuws. SP-Kamerlid Arnold Merkies spreekt van een gebrek aan regie bij de staatssecretaris. "Het is van een enorme knulligheid. De ambtenaren hebben meerdere malen signalen afgegeven. In de brief wordt daar verder niet op ingegaan. Ik hoop dat die ambtenaren nu zelf naar buiten treden." En D66-Kamerlid Steven van Weyenberg wil weten in hoeverre Weekers wist van de grootte van het probleem en vraagt zich af waarom de media nodig was om in actie te komen.

Provincie:
Tag(s):