dinsdag, 12. februari 2013 - 12:13

Opstelten wil gegevens kenteken kunnen bewaren

Den Haag

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ingediend waardoor alle kentekens die de politie met camera's automatisch vastlegt, vier weken mogen worden bewaard om misdrijven op te sporen en voortvluchtige verdachten en veroordeelden aan te houden.

Het vastleggen van kentekens helpt de politie efficiënt en doelgericht te werken bij de uitvoering van haar taken. De politie heeft al ervaring met kentekenherkenning, ook wel 'automatic numberplate recognition' (ANPR) genoemd.

Nu niet bevoegd
De politie is op dit moment niet bevoegd alle kentekens te bewaren en achteraf te raadplegen. Toch kan dat belangrijk zijn voor de opsporing van misdrijven waarbij pas later blijkt dat informatie over een voertuig een rol speelt. De minister stelt een periode van vier weken voor die ook geldt voor de opslag van beelden van gemeentelijke toezichtcamera's.
Verder is in het wetsvoorstel opgenomen voor welke doelen de politie kentekengegevens mag bewaren.

Nu mag dat alleen in het kader van uitvoerende politietaken, bijvoorbeeld als iemand wordt gezocht om zijn straf uit te zitten of nog een geldboete moet voldoen. De op camerabeelden zichtbare kentekens worden dan direct vergeleken met een bestand van kentekens op naam van bekenden van de politie. Levert dit een 'hit' op dan komt de politie in actie. De overgebleven gegevens - 'no hits' - worden vernietigd.
Provincie:
Tag(s):