dinsdag, 10. september 2013 - 22:25 Update: 03-07-2014 0:52

Oranje plaatst zich voor WK 2014

Foto van Oranje supporters | Archief EHF
Andorra la Vella

(Elfvoetbal) Het Nederlands elftal heeft zich dinsdagavond geplaatst voor het wereldkampioenschap van 2014 in Brazilië.

Oranje speelde een matige wedstrijd in en tegen Andorra, maar ging met een 0-2 eindstand wel als winnaar van het veld af. In een stijf uitverkocht Estadi Comunal werd er om 20:30 afgetrapt voor de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Andorra en Nederland. Zo'n 850 supporters, waarvan het merendeel Nederlanders, waren op de wedstrijd afgekomen. Jeremain Lens was in de beginfase de gevaarlijkste man en probeerde het een paar keer van afstand. Ook het gastland kreeg twee kleine mogelijkheden. Beide kopkansen gingen echter naast en over het doel van Michel Vorm. Oranje speelde voor de rest een zeer matige eerste helft en ging rusten met een 0-0 tussenstand.

Bondscoach Louis van Gaal gaf zijn spelers in de rust ongetwijfeld een donderspeech, want drie minuten na rust lukte het wel. Met een prachtige uithaal wist Robin van Persie van afstand raak te schieten. Vijf minuten later zou de score alweer verdubbeld worden. Opnieuw was het de spits van Manchester United die raak schoot. Na een voorzet van Daryl Janmaat en een blunder van doelman Emili García kwam de bal voor de voeten van Van Persie, die eenvoudig raak wist te schieten. Wesley Sneijder was niet veel later ook nog dicht bij de 0-3, maar ditmaal zat Garçia er wel goed bij. Ook Lens kreeg een uitgelezen mogelijkheid, maar zijn inzet ging naast het doel.

Nadat het een kwartier geweldig had gevoetbald besloot Oranje om weer een tandje langzamer te spelen. Het niveau leek weer op dat van de eerste helft en er werden amper kansen gecreëerd. Zodoende bleef de eindstand steken op 0-2. Ondanks de belabberde wedstrijd van Oranje-kant plaatste het zich wel voor het WK in 2014 in Brazilië.