woensdag, 17. april 2013 - 11:13 Update: 03-07-2014 0:59

Oud-bisschop van Breda Tiny Muskens overleden

foto van Muskens

Oud-bisschop van Breda, Tiny Muskens, is in de nacht van dinsdag op woensdag in zijn woonplaats Teteringen overleden. Dit heeft het Bisdom van Breda bekendgemaakt.

Muskens was de negende bisschop van Breda en stond bekend als de 'Rode bisschop'. 

Muskens werd op 23 juli 19994 door paus Johannes Paulus II benoemd tot bisschop van Breda. Zijn wapenspreuk werd Shalom (vrede). Hij was bisschop tot 31 oktober 2007 toen hij werd opgevolgd door mgr. Van den Hende. In 2012 vierde mgr. Muskens zijn vijftigjarige priesterjubileum. Muskens werd in het bisdom 's-Hertogenbosch tot priester gewijd op 16 juni 1962 door mgr. Bekkers. Muskens werd wel de 'Rode bisschop' genoemd omdat hij voorstander was van de afschaffing van het celibaat voor priesters en van condoomgebruik ter voorkoming van aids. Hij had een sociaal karakter wat ook weer duidelijk werd toen hij in 1996 opriep  tot het stelen van brood als mensen honger hebben en geen andere mogelijkheid zien om te overleven.

Muskens zal dinsdag, na een uitvaartmis in Breda, worden begraven in zijn familiegraf in Elshout. Martinus Petrus Maria Muskens is 77 jaar geworden.

Provincie:
Tag(s):