donderdag, 5. december 2013 - 18:07 Update: 03-07-2014 0:47

Oud-burgemeester Meerssen schuldig aan corruptie

Archief EHF
Foto: Archief EHF
Archief EHF
Foto: Archief EHF
Meerssen

Voormalig burgemeester Offermans van de Limburgse gemeente Meerssen heeft zich schuldig gemaakt aan ambtelijke corruptie.

Dat heeft hij gedaan door strikt vertrouwelijke informatie aan te nemen over de sollicitatieprocedure voor de burgemeesterspost in Roermond. Dat concludeerden de officieren van justitie vandaag voor de rechtbank Rotterdam tijdens de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen de 49-jarige oud-burgemeester.

De verdachte was een van de kandidaten voor het burgemeesterschap in Roermond. Kort voor zijn sollicitatiegesprek in september vorig jaar liet hij zich uitgebreid informeren door toenmalig wethouder Van Rey van Roermond. De wethouder was adviseur van de vertrouwenscommissie die een nieuwe burgemeester voor Roermond moest selecteren. Voorafgaand aan het sollicitatiegesprek gaf Van Rey volgens de officieren van justitie uitgebreid door welke vragen Offermans kon verwachten van de vertrouwenscommissie en wat de beste antwoorden hierop waren.

Het Openbaar Ministerie vindt deze handelswijze ‘zeer laakbaar'. ,,Als getolereerd wordt dat een burgemeester in het zadel wordt geholpen op een wijze waarin dit in Roermond dreigde te gebeuren, gaat daar een corrumptieve werking vanuit. De democratie zou hierdoor een grote deuk hebben opgelopen,'' stelden de officieren van justitie op zitting. ,,Dit soort praktijken ondermijnen het fundament van het vertrouwen dat een burger in de overheid mag hebben.''

Offermans werd na zijn sollicitatiegesprek door de vertrouwenscommissie naar voren geschoven als beste kandidaat voor het burgemeesterschap van Roermond. Nadat het Openbaar Ministerie in oktober vorig jaar bekendmaakte onderzoek te doen naar de benoemingsprocedure, trok hij zijn kandidatuur in. Ook stapte hij op als burgemeester van Meerssen. De voormalig burgemeester staat terecht voor ambtelijke corruptie, oplichting en het medeplegen van schending van het ambtsgeheim. Het Openbaar Ministerie heeft vandaag 120 uur werkstraf tegen hem geëist.

Provincie: