maandag, 4. november 2013 - 9:39 Update: 03-07-2014 0:49

Oud-neuroloog Jansen Steur voor de rechter in Almelo

Oud-neuroloog Jansen Steur voor de rechter in Almelo
Foto: Archief EHF
Oud-neuroloog Jansen Steur voor de rechter in Almelo
Foto: Archief EHF
Almelo

Oud-neuroloog Jansen Steur moet zich vandaag voor de Almelose rechtbank verantwoorden voor de gevolgen van foute diagnoses bij patiënten. De rechtbank heeft voor het proces twaalf dagen uitgetrokken.

De zaak kwam vijf jaar geleden aan het licht. Het Medisch Spectrum Twente in Enschede, waar Jansen Steur als neuroloog werkte, startte een eigen onderzoek. Ook kwam er een onafhankelijk onderzoek van de Commissie-Lemstra. Uit de onderzoeken kwam naar voren dat Steur jarenlang verkeerde diagnoses heeft gesteld in bepaalde ziektes zoals parkinson. In Nederland mocht de neuroloog zijn vak niet meer uitvoeren. Hij werd uit het registratiesysteem voor artsen gehaald. De neuroloog wordt beschuldigd van 21 strafbare feiten.

Duitsland

De omstreden art vertrok na alle beschuldigingen naar Duitsland al waar hij als neuroloog weer aan de slag ging in Heilbronn. Toen het nieuws ook daar de kranten haalde, werd de neuroloog op staande voet ontslagen.

Volgend jaar pas uitspraak

Afgelopen vrijdag verscheen de oud-neuroloog al voor de tuchtrechter in Zwolle. Die bepaalt alleen of hij als arts professioneel gehandeld heeft. De rechters in Almelo zullen zich de komende maanden buigen in hoeverre Steur strafbaar is voor de complicaties waarmee patiënten van hem te maken kregen.