woensdag, 19. juni 2013 - 10:52 Update: 03-07-2014 0:56

Oud-topman Vestia aansprakelijk gesteld voor 1,9 miljard schade

Oud-topman Vestia aansprakelijk gesteld voor 1,9 miljard schade
Rotterdam

Woningcorporatie Vestia houdt zijn oud-topman Erik Staal persoonlijk aansprakelijk voor een schade van 1,9 miljard euro. Voor dit bedrag heeft Vestia vorige zomer haar risicovolle renteverzekeringen bij banken moeten afkopen. Dit schrijft NRC Handelsblad woensdag.

Vestia ging bijna failliet onder deze last en andere woningcorporaties moesten bijspringen om de grootste corporatie van Nederland overeind te houden.

Interim-bestuurder van Vestia, Gerards Erents, heeft bevestigd dat Vestia beslag heeft laten leggen op de bezittingen van Staal , waaronder ook zijn villa op Bonaire. Vestia houdt Staal, als enige bestuuder, verntwoordelijk voor het grote verlies en wil het hele bedrag terugzien van de voormalig topman. Daarnast stelt Vestia de voormalig kasbeheerder van Vestia, Marcel de V., strafrechtelijk aansprakelijk voor de kickbacks die hij zou hebben ontvangen voor het afsluiten van de derivaten. Vestia heeft zich gevoegd bij de eerdere beslaglegging van Justitie op de bezittingen van Marcel de V., voor een bedrag van 9,5 miljoen euro, waaronder zijn woonboerderij in Hazerswoude.

Staal moest begin vorig jaar aftreden toen bleek dat Vestia dreigde om te vallen door de miljardenspeculatie met renteverzekeringen. Behalve de beslaglegging op de bezittingen van Staal wil het interim-bestuur de netto-uitkering van 1,7 miljoen euro aan opgebouwd pensioen en andere rechten terugvorderen.

Provincie: