dinsdag, 30. juli 2013 - 14:33 Update: 03-07-2014 0:54

Overgangsregeling van 9 jaar voor te veel verdienende politiechefs

Foto van stapels muntgeld | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft staatssecretaris Teeven dat de vijf te veel verdienende topfunctionarissen bij de politie geen salaris willen inleveren.

Teeven had een moreel appèl op hen gedaan, maar de politiebazen geven daar geen gehoor aan, zo melden verschillende media dinsdag.

Teeven schrijft de brief in een reactie op kamervragen van de PVV. Teeven heeft geen juridische mogelijkheden om de inkomens van de betrokken chefs te verlagen en schrijft:'Om die reden zijn de afgelopen periode met deze functinarissen gesprekken gevoerd en is een moreel beroep op hen gedaan om vrijwillig af te zien van dat surplus aan inkomen. Na overleg met hen is gebleken dat de bereidheid om vrijwillig af te zien van dit surplus niet aanwezig is.'

Het gaat niet om de 61 leidinggevenden die voor de Nationale Politie zijn aangesteld, want met die medewerkers is afgesproken dat zij zich aan de nieuwe norm houden. Volgens de nieuwe regels mag een politiemedewerker maximaal 187.340 euro verdienen. Maar met  sommige functionarissen zijn al lang geleden afspraken gemaakt en die kunnen niet zomaar worden aangepast. Maar Teeven laat weten dat de veelverdieners niet eeuwig recht hebben op het hoge salaris. Als zij een nieuwe functie krijgen waar een lager loon bij hoort, krijgen ze een overgangsregeling van maximaal negen jaar. Gedurende die tijd behoudt de politiebaas het huidige inkomen, maar daarna is het toch echt afgelopen.