zaterdag, 12. oktober 2013 - 15:43 Update: 03-07-2014 0:50

Overval blijkt in scene gezet

Foto van geld | Politie
Foto: Politie
Breda

Een 39-jarige Bredase ondernemer heeft bekend dat hij een valse aangifte deed van een overval. De politie probeert de kosten van het onderzoek op de man te verhalen.

De man deed vrijdagavond 13 september 2013 aangifte van een overval. Hij vertelde dat hij rond 19.45 uur in de Neerloopweg van dagopbrengst was beroofd. De dader zou hem bedreigd hebben met een mes en hem daarbij € 12.000,- afhandig hebben gemaakt. 

Bekentenis

Het rechercheteam stuitte tijdens het onderzoek op een aantal onvolkomenheden in het verhaal die niet klopten. Nader onderzoek wees uit dat de overval niet gepleegd was. De ondernemer werd vrijdag 11 oktober opnieuw uitgebreid verhoord. Confrontatie met de onjuistheden in zijn aangifte, leidden tot een bekentenis van valse aangifte. De man was vanuit financiële problemen tot zijn daad gekomen. Hij had zich niet gerealiseerd dat door zijn actie andere ondernemers in de buurt zich onveilig waren gaan voelen. 

Gemaakte kosten verhalen

Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. De politie bekijkt met het Openbaar Ministerie over de onderzoekskosten van de niet gepleegde overval verhaald kunnen worden op de verdachte. De politie geeft hoge prioriteit aan het oplossen van overvallen, straatroven en inbraken. In dit geval is er veel tijd geïnvesteerd in een overval die niet gepleegd werd. Deze recherchecapaciteit had gebruikt kunnen worden voor andere onderzoeken, in zaken die wél gepleegd zijn.

Provincie:
Blik op 112: