vrijdag, 18. oktober 2013 - 14:49 Update: 03-07-2014 0:50

Overvallen en straatroven verder afgenomen

Foto van overval op avondwinkel | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Rotterdam

De afgelopen twintig jaar zijn nog nooit zo weinig overvallen gepleegd als vermoedelijk in 2013 het geval zal zijn.

‘Dit blijkt uit het recente politieonderzoek Gewelddadige vermogenscriminaliteit 2012’, meldt de politie vrijdag.

‘Straatroof nam eveneens af en er raakten ook minder slachtoffers gewond’, aldus de politie.

Tijdens de themadag Gewelddadige vermogenscriminaliteit, op 16 oktober in Dordrecht, presenteerden onderzoekers van de Dienst Landelijke Informatieorganisatie (Landelijke Eenheid) het rapport Gewelddadige vermogenscriminaliteit 2012. 

Deze studie beschrijft de aard, omvang en ontwikkeling van overvallen en straatroof, evenals de slachtofferkeuze van woningovervallers. Deze vierde themadag, bijgewoond door 110 medewerkers van politie en Openbaar Ministerie, behandelde verder thema’s als de gerichte aanpak van high impact crime, zware overvallen, plofkraken en woningovervallen en uitval in de strafrechtketen bij overvalverdachten. 

Senioren
Vergeleken met eerdere jaren bleef het aantal overvallen dalen, in 2012 met dertien procent. De prognose voor 2013 bedraagt in totaal 1748 overvallen. Uiteraard is elke overval er een te veel, maar de afgelopen twintig jaar waren er nog nooit zo weinig overvallen. 

Eveneens positief: in 2012 raakten minder slachtoffers van overvallen gewond. Bij woningovervallen daalde dat risico van 38 naar 31 procent. Wel steeg in 2012 het aandeel woningovervallen op 65-plussers: 29 procent van de woningovervallen was op senioren gericht. Dat is een grotere stijging dan op basis van de vergrijzing te verwachten viel.

Oudevrouwtjescliché
Het beeld dat vooral oude vrouwtjes de dupe zijn van straatroof is volgens de onderzoekers een cliché. Jongeren van 10 tot 24 jaar lopen acht keer meer risico dan 65-plussers. Zeker bij minderjarige slachtoffers blijken de verdachten vaak leeftijdgenoten te zijn.