dinsdag, 12. februari 2013 - 18:24

'Paardenvleeslasagne gevolg van gebrek handhaving vleesetikettering’

Amsterdam

De verkoop van goedkoop paardenvlees als ‘rundvleeslasagne’ in de Europese supermarkten is het gevolg van een gebrek aan goede etikettering en de handhaving daarvan.

Dat zegt de internationale dierenwelzijnsorganisatie Stichting Vier Voeters dinsdag. ‘Op het etiket zou daarnaast niet alleen de diersoort moeten worden vermeld, maar ook waar het dier vandaan komt, hoe het is gehouden en op welke manier het is geslacht’, aldus de stichting dinsdag.

‘Dit schandaal met paardenvlees is een stap achteruit voor consumentenkeuze, dierenwelzijn en rechtshandhaving,’ zegt Gabriël Paun van Vier Voeters.

‘Systematisch gebrek aan transparantie maakt het mogelijk illegale praktijken te verhullen. De etiketten op rundvleesproducten moeten consumenten informeren over de geboorteplek, veehouderij en slacht. Inspecties moeten systematisch en transparant zijn. In dit geval is zowel traceerbaarheid als informatie over de diersoort verloren gegaan.’

Overheden en bedrijven zijn nu de voedselvoorzieningsketen aan het onderzoeken. ‘Officiële inspecties zijn meestal beperkt tot slachthuizen die bij deze zaak zijn betrokken,’ zegt Paun.

‘Niemand weet waar het paardenvlees vandaan komt of hoe het is gesteld met het welzijn van de dieren tijdens het transport en het slachten. Komen de paarden uit veehouderijen, uit de wilde natuur of van de straat?’ Vier Voeters is een onderzoek gestart, omdat het belangrijk is een onafhankelijk perspectief op deze zaak te krijgen. ‘Alleen op die manier kunnen wij de zwakke punten van het systeem ontdekken en verbeteringen aanbrengen voor dierenwelzijn en consumentenrechten.’

De organisatie volgt tevens de situatie van de wilde paarden in de Donaudelta in Roemenië, die in 2011 werden gered van het slachthuis. De dieren werden door dierenartsen van Vier Voeters behandeld en naar het reservaat teruggebracht.

Er is een verordening uitgegeven die het vervoer van ieder wild paard uit dit gebied naar het slachthuis verbiedt. De verordening, die door veterinaire en sanitaire Roemeense autoriteiten werd afgegeven, geldt nog steeds.

‘Ons onderzoek zal uitwijzen of het paardenvlees uit de lasagne afkomstig is uit de Donaudelta of niet. Deze zaak is een duidelijk signaal voor de bevoegde autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor de rechtshandhaving,’ aldus Paun.

Beroep op EU-Commissie
Vier Voeters doet een beroep op de Europese Commissie om de controles op vleesproducten te verscherpen en verplichte etikettering voor alle diersoorten in te stellen, waarop de plaats van de veehouderij en het slachthuis vermeld staan.
Provincie:
Tag(s):