donderdag, 21. november 2013 - 8:18 Update: 03-07-2014 0:48

Parkeergarages Amsterdam te duur en te krap

foto van parkeergarage | fbf
Foto: fbf
Den Haag

Parkeergarages in Amsterdam zijn relatief duur en krap, vergeleken met garages in andere Europese landen. Dat concludeert de ANWB na een internationaal onderzoek naar parkeergarages in Europa.

De bond nam, in samenwerking met haar Europese zusterorganisaties, in totaal ruim 60 parkeergarages onder de loep in elf verschillende landen, waaronder vier garages in Amsterdam.

Doordat auto’s de afgelopen jaren gemiddeld steeds breder worden, moet een parkeervak minimaal 2.50 meter breed zijn om nog fatsoenlijk uit te kunnen stappen en beschadigingen aan andere auto’s te vermijden. In meer dan een derde van de onderzochte garages was het vak slechts 2,30 meter breed en in zes garages waren de vakken nog smaller. In Amsterdam bleek in het ergste geval het parkeervak slechts 2,20 meter breed te zijn. Ter illustratie: een Golf VII uit 2012 is al 2,03 meter breed. Twee garages in Amsterdam zaten onder de minimum norm van 1.90 meter hoogte.

De beste parkeergarage uit de test is Opéra in Zürich. Volgens de onderzoekers is deze parkeergarage schoon, goed verlicht en door het gebruik van veel glas ook overzichtelijk. Een heel verschil met de Technische Universiteit in Wenen. De op- en afrit bij de ingangen waren te steil. Het bleek niet eens mogelijk om de krappe bocht in een keer te nemen. Met gevaar op lekke banden. Uit de trottoirband staken metalen randen.

Nieuwe parkeergarages worden in Nederland volgens de nieuwste NEN-normen gebouwd en voldoen aan eisen als ruime parkeerplekken (2.50 meter) en voldoende hoogte (2.10 meter). Bij renovatie van bestaande garages ziet ANWB nog wel mogelijkheden tot verbetering van parkeervakken. Om parkeerkosten beheersbaar te houden pleit de bond ervoor om in alle parkeergarages de mogelijkheid te bieden per minuut parkeertijd te betalen in plaats van per (half) uur. Soms worden er via internet goedkopere parkeertarieven aangeboden. De ANWB adviseert haar leden daarom vooraf op internet te informeren naar parkeerlocaties en -tarieven.