donderdag, 27. juni 2013 - 13:38 Update: 03-07-2014 0:55

Passagier trekt per ongeluk landingsgestel in

EHF
Foto: EHF
Lelystad

Uit onderzoek van de politie is naar voren gekomen dat het luchtvaartincident op Lelystad van afgelopen donderdag is veroorzaakt doordat de 65-jarige passagier per ongeluk de verkeerde handle heeft gehanteerd waardoor het landingsgestel werd ingetrokken en het toestel op zijn buik verder over de landingsbaan schoof. Dit meldt de politie vrijdag.

In overleg met het Openbaar Ministerie Noord-Holland startte de luchtvaartpolitie een feitenonderzoek. Daaruit is geen strafbaar feit naar voren gekomen. Het onderzoek is gesloten.

Uit het verhoor van de 64-jarige piloot uit Hengelo en zijn 65-jarige passagier uit Loosdrecht kwam naar voren dat zij met de klassieke Dutch Fouga omstreeks 12.10 uur een zogeheten touch and go wilden maken op Lelystad Airport. Daarbij wordt na de landing direct gas gegeven en weer opgestegen. Gashandle en de handle van het landingsgestel bevinden zich in het klassieke toestel naast elkaar.

In plaats van gas te geven werd echter per ongeluk het landingsgestel ingetrokken. Terwijl het toestel op de landingsbaan reed klapte het landingsgestel weer in en schoof het op de buik verder over de baan. Er ontstond rookontwikkeling. Er was geen sprake van brand en niemand raakte gewond. De hulpdiensten waren snel ter plaatse.

Provincie:
Tag(s):