dinsdag, 10. september 2013 - 8:17 Update: 03-07-2014 0:52

Pedoseksuelen moeten aantekening in hun paspoort krijgen

Foto van Schiphol | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Kinderhulporganisatie Terre des Hommes wil dat zedendelinquenten die zich schuldig hebben gemaakt aan kindermisbruik een speciale aantekening in hun paspoort krijgen.

Nu maken Nederlandse pedoseksuelen volledig misbruik van de mazen in de (internationale) wetgeving. Zij hebben zo vrij spel. Dit stelt Terre des Homme in haar adviesrapport 'Aanpakken, Oppakken, Doorpakken' naar aanleiding van kindersekstoerisme in het buitenland, zo schrijft de Volkskrant dinsdag.  Corinne Dettmeijer, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen kinderen, kwam eerder met het voorstel om het paspoort van een veroordeelde pedoseksueel met een hoge kans op herhaling in te trekken.

Terre des Homme geeft aan dat het moeilijk ligt om kindersekstoerisme te bestrijden. Dat heeft niet alleen te maken met de geografische afstand, maar ook met juridische bepalingen, bewijslast en afhankelijkheidspositie. De beste manier om kindersekstoerisme te bestrijden is gelegen in de fase voordat het delict heeft plaatsgevonden. Daarom vindt Terre des Homme dat Nederland preventieve maatregelen moet nemen om te voorkomen dat (potentiële) plegers naar ontwikkelingslanden reizen om daar kinderen te misbruiken. Terre des Homme in de Volkskrant: 'Nederland is nota bene het enige westerse land van waaruit meer kindersekstoeristen in Cambodja worden vrijgesproken dan veroordeeld. Zeker 90 procent van de buitenlanders die daar zijn opgepakt voor kindermisbruik, zijn voor dergelijke misdrijven al eerder in eigen land veroordeeld.'

Provincie: