woensdag, 11. december 2013 - 12:21 Update: 03-07-2014 0:47

Pictogram waarschuwt: Hond kort aanlijnen in lift!

Foto van sticker van Liftinstituur | liftinstituut
Foto: liftinstituut

Het meenemen van een hond in de lift blijkt niet zonder gevaar.

 Het Liftinstituut registreerde in 2013 meerdere incidenten waarbij hond en hondenbezitter werden gescheiden door de liftdeuren. In drie gevallen liep het met een sisser af: het breken van de riem voorkwam dat de hond door de omhooggaande lift werd opgehangen. In één geval liep het slecht af: een vrouw die een hond wilde redden, viel samen met de hond in de liftschacht. Reden voor het Liftinstituut om hondbezittend Nederland op te roepen om honden in de lift vooral kort aan te lijnen. Dit meldt het instituur op de site.

De sticker met het speciale waarschuwingspictogram is gratis aan te vragen. De Nederlandse liftenbranche ondersteunt het initiatief van harte. Aangespoord door het Liftinstituut onderzoekt de branche nu de technische mogelijkheden om liften hondveiliger te maken. Koos van Lindenberg, veiligheidskundige bij het Liftinstituut, legt uit: “De meeste sensoren van liftdeuren merken de hondenriem niet op. Sterker nog: als de lift naar boven vertrekt, kan de hondenriem zorgen voor ontgrendeling van de liftdeuren, waardoor een bijzonder gevaarlijke situatie ontstaat. Nieuwe detectiesystemen en veiligheidsvoorzieningen moeten dit soort incidenten voorkomen. Maar innovatie kost tijd. Daarom hebben we nu een pictogram ontwikkeld dat iedereen in de lift wijst op het belang van kort aanlijnen.”

Dodelijk ongeval met hond in de lift

Het Liftinstituut was nauw betrokken bij het onderzoek naar het ongeval in Capelle aan den IJssel, waarbij een vrouw verongelukte. Van Lindenberg: “Het slachtoffer heeft de lift waarschijnlijk normaal verlaten op de eerste verdieping, maar ze werd gevolgd door de aangelijnde hond van de medepassagier die in de lift achterbleef. De lift is daarna – met de hondenriem tussen de deur –vertrokken naar boven. Doordat de passagier in de lift en de hond met elkaar verbonden bleven door de riem, is de hond opgetild. De strakgetrokken hondenriem ontgrendelde de schachtdeur van de eerste verdieping, waardoor de schachtdeur kon opengaan. Vermoedelijk wilde het slachtoffer de hond losmaken van de riem, waarbij ze samen met de hond in de schacht is gevallen.”

Tips voor veilig gebruik lift met hond

In de speciale webomgeving www.liftinstituut.nl/hond geeft het Liftinstituut meer informatie over een veilig gebruik van de lift met de hond. Ook kunnen lifteigenaren en -beheerders hier gratis hun exemplaar van de waarschuwingssticker aanvragen. De stickers zullen ook door de liftenbranche zelf worden verspreid en – in overleg met de eigenaar – worden aangebracht in de lift.

Incidenten met een goede afloop

Online zijn verschillende voorbeelden beschikbaar van honden en hondenbezitters die van elkaar gescheiden worden. In deze gevallen loopt het nog goed af.
 

 

Categorie:
Tag(s):