donderdag, 8. augustus 2013 - 9:58 Update: 03-07-2014 0:54

Piloten traumahelikopter doelwit laserpen

foto van traumahelikopter | fbf
Foto: fbf
Groningen

Piloten van de traumahelikopter van Universitair Medisch Centrum Groningen zijn de afgelopen weken vaak vanaf de grond beschenen met laserpennen. Het schijnen met een laserpen is gevaarlijk omdat het piloten kan verblinden.

Dinsdagavond rond middernacht was het opnieuw raak. Een woordvoerster van het UMCG bevestigt de klachten tegenover RTV Noord. "Het klopt dat de piloten regelmatig hinder ondervinden van de laserpennen. Dit is zeer kwalijk omdat het piloten kan verblinden. Er wordt altijd melding van gemaakt bij de collega's op de grond", aldus Bogaard.

Alle meldingen worden direct doorgespeeld naar de luchtverkeersleiding die het op haar beurt doorspeelt aan de politie omdat het om een stafbaar feit gaat. Volgens Betine Langelaan van Luchtverkeersleiding Nederland is het lastig om de daders op heterdaad te betrappen.

Volgens Langelaan speelt het probleem in het hele land, "Veel mensen zijn zich totaal niet bewust van de gevaren. Het is wachten tot het een keer fout gaat." 

Niet alleen de helikopters van de hulpdiensten worden beschenen. Ook piloten van vliegtuigen melden steeds vaker dat ze last hebben van de laserstralen. Vorig jaar kwamen er bij de KLPD meer dan 400 meldingen binnen. CDA-Tweede Kamerlid Sander de Rouwe pleitte het afgelopen jaar al voor een verbod op de meest krachtige laserpennen, omdat het 'potentiele vuurwapens' zouden zijn.

Provincie:
Blik op 112: