woensdag, 28. augustus 2013 - 12:47 Update: 03-07-2014 0:53

Plan Nationale Hypotheekbank in de maak

Foto van huisjes van geld | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Het kabinet wil met Prinsjesdag met een plan komen voor de oprichting van een Nationaal Hypotheek Instituut (NHI), een nationale hypotheekbank.

Banken zullen in die bank een deel van hun hypotheken onderbrengen en daarin kunnen pensioenfondsen en verzekeraars beleggen. De Staat staat garant voor de hypotheekbeleggingen. Dit schrijft het Financieel Dagblad (FD) woensdag op basis van ingewijden. Het FD meldt det er afgelopen dinsdag belangrijke stappen zijn gezet in de oprichting van het Instituut. De pensioenfondsen, verzekeraars en het kabinet praten en onderhandelen al een halfjaar hierover. Het NHI zal de hypotheken financieren door obligaties uit te geven met staatsgarantie. Vervolgens kopen de obligaties en investeren zo in de hypotheken.

In het NHI zouden voor tientallen miljarden euro's aan hypotheken ondergebracht moeten worden. De totale hypotheekportefeuille bij banken bedraagt circa 600 miljard euro. Doordat banken een deel van die financieringslast afstoten wordt hun balans sterker, krijgen ze meer lucht in hun financiering en zou de hypotheekrente kunnen dalen. Naar verluidt zou het ministerie van Financiën vooral moeite gehad hebben met het verlenen van een staatsgarantie op de hypotheken. Bij aflossingsproblemen wordt het risico namelijk afgewenteld op de staat.