vrijdag, 2. augustus 2013 - 11:12 Update: 03-07-2014 0:54

Plotse hartdood bij sporters vermijdbaar

Foto van ambulance | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

Amsterdam - De sportzomer is weer voorbij. Na Wimbledon het EK Voetbal voor vrouwen, diverse fietscriteria en de Tour de France 2013 hebben amateursporters vaak veel inspiratie om weer flink te sporten. Ook deze sportzomer geeft weer een extra "boost" aan al die sporters in de breedtesport. Toch is fanatiek sporten niet geheel zonder risico voor iedereen.

Miljoenen atleten sporten elk jaar zonder incidenten. Gelukkig maar, maar een sporter zou graag willen weten of hij of zij een verhoogd risico op plotselinge hartdood tijdens sporten heeft.


Als een jonge sporter tijdens een sportevenement onwel wordt, soms zelfs met een plotse dood tot gevolg, is dit zeer ingrijpend en soms vermijdbaar. Plotse dood bij mensen jonger dan 35 wordt vaak over het hoofd gezien. Dit komt door verborgen en soms minder bekende hartafwijkingen, die optreden tijdens lichamelijke activiteit en die tijdens het sporten ineens leiden tot ernstige hartklachten. 

Cardiologen vanuit de gehele wereld delen in de eerste week van september hun kennis over plotse dood bij sporters tijdens het prestigieuze European Society of Cardiology Congres (ESC Congress 2013) in Amsterdam. Daarbij worden nieuwe inzichten gepresenteerd waardoor er eerder en sneller duidelijk wordt welke personen een groter risico lijken te hebben op het ontwikkelen van hartklachten tijdens het sporten. Soms gaat het om een structureel ziekte. De Nederlandse cardioloog Nicole Panhuyzen-Goedkoop zoomt verder in op de oorzaken van hartklachten tijdens het sporten. 

Risicofactoren in kaart brengen
Voor huisartsen en sportartsen is het belangrijk om vooraf de risicofactoren van individuele sporter beter in kaart te brengen. Het is de verwachting dat tijdens het ESC Congress 2013 de eerste stappen worden gezet om te komen tot duidelijke richtlijnen voor screening tests voor hartafwijkingen. Ook willen cardiologen in kaart brengen welke voorzorgsmaatregelen sporters zelf kunnen nemen .

Rode vlag voor coaches en ouders
Niet alle sterfgevallen komen zonder waarschuwing. Tijdens het ESC Congress 2013 komt er meer inzicht op welke klachten of rode vlaggen ouders, coaches en anderen moeten letten omdat die het signaal zijn van een hoog risico op plotse hartdood. Twee symptomen die minder bekend zijn, is onverklaarbaar flauwvallen en familiegeschiedenis van plotselinge hartdood. 

Van 31 augustus tot en met 4 september zal ESC Congress 2013 naar verwachting 30.000 cardiologieprofessionals uit 150 landen bijeenbrengen in Amsterdam.

Categorie:
Tag(s):