zaterdag, 1. juni 2013 - 14:21 Update: 03-07-2014 0:57

Pluimveebedrijf Leusden geruimd om milde vogelgriep

Foto van kippen | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Leusden

In Leusden is bij een pluimveebedrijf met 11.000 legkippen vogelgriep (aviaire influenza, AI) vastgesteld.

Dit bedrijf heeft buitenuitloop. Het gaat waarschijnlijk om de milde H7 variant. Dit meldt het ministerie van Economische Zaken zaterdag.

Omdat een laagpathogene (milde) H7 variant kan muteren tot een hoogpathogene (zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke) variant, wordt het bedrijf zowel bij een laag- als een hoogpathogene variant geruimd. Dit gebeurt op basis van Europese regels. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Maatregelen

Vanaf zaterdag 1 juni om  13.00 uur geldt er in een zone van ruim een kilometer rond het bedrijf in Leusden een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Binnen het gebied liggen 11 andere pluimveebedrijven. De dieren op deze bedrijven zullen de komende dagen worden gecontroleerd op vogelgriep.

De komende periode geldt voor die bedrijven ook een afschermplicht. Dat betekent dat alle pluimvee op die bedrijven binnengehouden moet worden. Deze verplichting geldt alleen voor de commerciële pluimveehouders.

Provincie:
Tag(s):