maandag, 8. april 2013 - 13:40

Poetin aangekomen in Nederland

Schiphol

President Poetin is maandagmiddag om 13.00 uur op Schiphol aangekomen. De Russische president bezoekt Nederland op uitnodiging van koningin Beatrix.

Het bezoek is ter gelegenheid van de start in Nederland van het Nederland-Ruslandjaar 2013.

President Poetin is op Schiphol ontvangen door de minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans.

Vanaf het vliegveld vertrok de president vervolgens richting museum Hermitage Amsterdam, waar hij met de koningin de officiële openingsbijeenkomst bijwoont van het Nederland-Ruslandjaar 2013.

Aansluitend bezichtigen de koningin en de president in het museum de tentoonstelling Peter de Grote, een bevlogen tsaar, die in het kader van het bilaterale jaar wordt gehouden. Hermitage Amsterdam werd in 2009 geopend en is het enige satellietmuseum van de Hermitage in St.-Petersburg.

In de namiddag spreekt president Poetin in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam met minister-president Rutte en diverse betrokken ministers. Het bezoek wordt afgesloten met een werkdiner met vertegenwoordigers uit het Nederlandse en Russische bedrijfsleven.

Parallel aan het bezoek van Poetin vindt in de Beurs van Berlage de Netherlands-Russia Business Meet plaats, georganiseerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken, ING en KPMG. Het seminar vindt plaats in aanwezigheid van minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, minister Henk Kamp van Economische Zaken, de Russische vicepremier Dvorkovitsj en ongeveer 400 Nederlandse en Russische bedrijven.

Het Nederland-Ruslandjaar wordt op initiatief van de Russische Federatie gehouden ter verbreding en verdieping van de eeuwenlange samenwerking. De twee landen willen in de toekomst verder werken aan een innovatief partnerschap. Het programma van dit bilaterale jaar rust op drie pijlers: economie, cultuur, en politiek & maatschappij.

Het Nederlandse programma in Rusland gaat vanaf half mei van start met de Nederlandse gastdeelname aan het Sint Petersburg International Legal Forum, gevolgd door het Sint Petersburg International Economic Forum in juni en diverse grote handelsmissies in het najaar.

Diverse Nederlandse ministers brengen een bezoek aan Rusland in het kader van het bilaterale jaar. Ook wordt een breed cultureel programma georganiseerd met als een van de hoogtepunten de Dutch Days in het Gorki Park in Moskou in september.

‘Anti-Poetin-actie’s’
Poetin hoeft niet op sympathie van iedereen rekenen. Zo vinden er rond alle onderdelen van zijn bezoek acties plaats. De homobeweging COC heeft een actie aangekondigd waar ruim 3000 mensen zich voor hebben opgegeven. Ze zetten zich af tegen de voorgenomen Russische wet tegen homo’s. Deze wet verbiedt het propageren van homo’s.
Provincie:
Tag(s):