vrijdag, 15. november 2013 - 9:17 Update: 03-07-2014 0:49

Politie betaalde uitvaart doodgeschoten 17-jarige jongen

Foto van kaars vlam donker | Archief EHF
Foto: Archief EHF

De politie heeft de uitvaart betaald voor de 17-jarige Rishi Chandrikasing, die vorig jaar in Den Haag door een agent werd doodgeschoten.

Een agent is burger schoot de jongen op 24 november 2012 op Hollands Spoor neer. Hij had de jongen in zijn been willen raken, maar raakte hem in de hals. Uit beelden van een beveiligingscamera blijkt dat de agent met 'versnelde pas' de kogel afvuurde. Volgens justitie heeft hij daarmee een onverantwoord risico genomen. Dit schrijft het AD vrijdag. Met het betalen  van de uitvaart heeft de politie een 'uitzonderlijk gebaar willen maken, maar een politiewoordvoerder heeft aan de krant laten weten dat het slechts om een gebaar gaat en dat de politie niet vooruit wil lopen op de uitspraak van de rechter. Woordvoerder Wim Hoornhout van Eenheid Den Haag hierover in de krant: 'Zolang de strafzaak niet is afgerond, wordt geen formeel standpunt ingenomen. Maar de politie is zich er terdege van bewust dat het overlijden van Rishi voor de familie zeer tragisch is. En het maakt voor de perceptie toch uit dat in deze situatie geen sprake was van noodweer.'

Volgens een reconstructie van het Openbaar Ministerie had de jongen kort voordat hij werd neergeschoten ruzie met een Brit. Hij zou tegen de Brit heb ben gezegd  dat hij een pistool bij zich had waarop de Brit de politie waarschuwde. Toen de jongen de agenten zag, probeerde hij te vluchten. Hij zou daarbij ook naar zijn broek hebben gegrepen. Een agent dacht dat hij een wapen wilde pakken en besloot te schieten. Later bleek dat de jongen geen wapen bij zich had. De agent staat volgende maand terecht voor doodslag en zware mishandeling met de dood tot gevolg.

Provincie:
Tag(s):