donderdag, 14. februari 2013 - 11:11

Politie houdt Poolse drugssmokkelaar aan

Amsterdam

Het Team Executie Strafvonnissen (TES) heeft op verzoek van de Poolse autoriteiten een 46-jarige Poolse drugssmokkelaar opgespoord.

Na uitgebreid onderzoek werd de man woensdag 30 januari in Amsterdam aangehouden door TES in samenwerking met de Landelijke Eenheid van de politie (voormalig KLPD).

Het ENFAST (European Network Fugitive Active Search Teams), waarin het TES participeert, verzocht het TES een opsporingsonderzoek te starten naar de veroordeelde voortvluchtige man. De Pool werd al meer dan 14 jaar door Polen gezocht (vanaf 1998) voor een veroordeling en meerdere verdenkingen, waaronder de smokkel van honderden kilo's cocaïne, leiding geven aan een criminele organisatie en verschillende andere strafbare feiten.

In 1992 werd hij voor het eerst veroordeeld in Duitsland tot 10 jaar gevangenisstraf voor de invoer van 350 kilo cocaïne in de haven van Hamburg. Tijdens het uitzitten van zijn straf in Duitsland werd de veroordeling overgenomen door Polen en werd hij overgeleverd. Hij verdween spoorloos, nadat hij niet terugkeerde van verlof. In Polen wordt hij, naast de veroordeling waarvoor hij nog 7 jaar gevangenisstraf te gaan heeft, ook in staat van beschuldiging gesteld van onder andere internationale drugssmokkel. In totaal waren er drie Europese Aanhoudingsbevelen tegen hem, uitgegeven door het Openbaar Ministerie in Katowice, Gdansk, Bielsko-Biala en Cieszyn.

Uit onderzoek van TES en de Poolse politie bleek dat de man zich al langer in Nederland bevond. Bij zijn arrestatie was hij in het bezit van meerdere valse identiteitsbewijzen. Hierdoor kon hij in Nederland verblijven en zo uit het zicht van de politie blijven.

De Poolse man zit in voorlopige hechtenis in afwachting van een uitspraak van de rechtbank in Amsterdam in verband met zijn overlevering naar Polen.
Provincie:
Tag(s):