zaterdag, 20. juli 2013 - 14:21 Update: 03-07-2014 0:54

Politie rolt bende georganiseerde autodiefstallen op

Foto van politie bij gestolen auto | Archief EHF
Foto: Archief EHF

Twaalf mannen zijn de afgelopen maanden opgepakt op verdenking van georganiseerde autodiefstal. Dit meldt de politie zaterdag.

'Naast de verdachten van de daadwerkelijke autodiefstallen, bestaat de groep uit een heler en diverse faciliteerders', aldus de politie. De waarde van de gestolen auto’s bedraagt in totaal meer dan een miljoen euro.

Dure BMW's
De recherche kwam de groep op het spoor in een onderzoek naar enkele ram- en plofkraken in Limburg in het laatste kwartaal van 2012. De twaalf verdachten zijn voor het merendeel afkomstig uit Heerlen en Brunssum en variëren in leeftijd van 21 tot 52 jaar. Tijdens het onderzoek kwamen 25 autodiefstallen, zes diefstallen van kentekenplaten en zes inbraken aan het licht, gepleegd in de afgelopen vijf jaar.

Verdachten
De eerste verdachte, een 21-jarige man uit Brunssum, werd in de eerste helft van april opgepakt in verband met een diefstal van een Volkswagen Golf in zijn woonplaats. De hoofdverdachte, een 21-jarige man uit Heerlen, werd een maand later door de recherche gehoord. Hij zat reeds gedetineerd voor een andere zaak. Na een verlof was hij niet teruggekeerd, maar half mei meldde hij zich bij de politie om de resterende detentietijd uit te zitten.

Hij wordt ervan verdacht dat hij in wisselende samenstelling met andere verdachten de auto’s wegnam. Een 42-jarige man uit Brunssum kwam vervolgens in beeld op verdenking van onder meer heling van de gestolen auto’s en werd op 17 juni aangehouden. In de afgelopen weken heeft de politie de overige negen verdachten aangehouden. De laatste verdachte, een 52-jarige inwoner van het Duitse Tüddern, is woensdag 17 juli opgepakt en in verzekering gesteld.

Na verhoor is de man op 18 juli in vrijheid gesteld. De 21-jarige hoofdverdachte uit Heerlen en de 42-jarige Brunssummer zitten nog vast. De andere verdachten zijn, evenals de 52-jarige Duitser, na verhoor vrijgelaten. Tegen hen wordt een proces-verbaal opgemaakt, dat door de politie doorgestuurd wordt naar het Openbaar Ministerie. Het onderzoek gaat nog door en meer aanhoudingen worden dan ook niet uitgesloten. 

Nederland, Duitsland en België
De autodiefstallen werden voor een deel in Nederlands Limburg en voor een deel in het Duitse Nordrhein-Westfalen gepleegd, evenals de diefstallen van de kentekenplaten. Het merendeel van de gestolen auto’s bestond uit dure BMW’s, maar het ging ze ook om bedrijfsbusjes van Mercedes en Volkswagen.

De zes inbraken, waarvan twee in een bedrijfspand en vier in een woning, vonden plaats in het Duitse Waldfeucht en Gangelt, het Belgische Vroenhoven, Brunssum en Heerlen. Bij de woninginbraken werden eveneens auto's gestolen. De diefstallen en inbraken vonden plaats tussen 2008 en de eerste helft van dit jaar.

Bij een doorzoeking in een garage in Brunssum, vond de politie begin april twee in Duitsland gestolen BMW’s en een in het Duitse Waldfeucht weggenomen bestelbus. Tevens werden in het bedrijfspand diverse motorblokken, assen en andere auto-onderdelen aangetroffen.