donderdag, 10. oktober 2013 - 9:53 Update: 03-07-2014 0:51

Politie slaat slag in criminele organisatie

Politie slaat slag in criminele organisatie
Foto: Archief EHF
Foto van arrestatieteam bij woning | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Arrestatieteams hebben dinsdagochtend 8 oktober twee verdachten aangehouden die zich bezighouden met diefstal en heling van snelle, dure auto’s, deelnemen aan een criminele organisatie, handel en bezit harddrugs, inbraken, witwassen en faciliteren en/of (mede)plegen van' plofkraken.

Het rechercheteam – dat geheel is vrijgemaakt voor de opsporing van overvallers, in het kader van de Amsterdamse aanpak van high impact crime – deed maandenlang onderzoek naar de verdachten onder supervisie van een officier van justitie van het parket Amsterdam.

Tip

De zaak kwam aan het rollen na een aantal tips aangevuld met eerdere bevindingen van de politie. De mannen worden er van verdacht zich intensief en professioneel te hebben beziggehouden met de diefstal en heling van dure snelle auto’s. De rechercheurs stuitten ook op connecties met plofkraken. Bij sommige plofkraken werden geen gasflessen maar explosieven gebruikt. De misdrijven die werden gepleegd of gefaciliteerd beperkten zich niet alleen tot Amsterdam. De verdachten bewogen zich in de nachtelijke uren door het hele land.

Explosieven

Uit zes doorzoekingen die op meerdere locaties in Nederland zijn gepleegd werden explosieven, zogenaamde plofflessen (combinatie gas en acetyleen) en een grote hoeveelheid andere benodigdheden voor het plegen van plofkraken aangetroffen. Uit recherche-onderzoek en resultaat zoekingen blijkt dat verdachten georganiseerd en professioneel zich hebben beziggehouden met (mede)plegen en voorbereiden van plofkraken. Uit technische- en tactische acties door rechercheurs bleek dat de verdachten ook contacten onderhielden met andere criminelen.

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):