vrijdag, 26. juli 2013 - 15:00 Update: 03-07-2014 0:54

Politie ziet allemaal rode vlekjes tijdens Gay Pride

Foto van politieboot op gaypride | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Gewapend met de nieuwste technologie in de vorm van een app met druktemeter is de politie Amsterdam-Amstelland tijdens de botenparade van de Gay Pride verzekerd van goed zicht op de massa mensen die daar traditiegetrouw op afkomt. Dit meldt de politie vrijdag.

'Tot zijn beschikking staan bewakingsbeelden en dit jaar voor het eerst dus ook een app mét druktemeter', aldus de politie.

Rode vlek
Vanuit het actiecentrum in het hoofdbureau van politie Amsterdam houdt Van der Pas de stad nauwlettend in de gaten. "Camerabeelden helpen enorm, maar ik miste een versimpelde weergave van de drukte in de stad", zegt Van der Pas. "Via de app kan ik nu in één oogopslag zien waar het druk is. Als ergens een rode vlek ontstaat, dan kan ik de collega’s op straat direct vragen hoe de situatie daar is, terwijl ik ondertussen de camerabeelden erbij pak." 

De druktemeter is niet alleen nuttig voor de politie, maar wordt ook gedeeld met de gebruikers van de app. Van der Pas: "Zo kunnen zij zien waar nog genoeg ruimte is om een feestje te vieren."

Overcrowding
Als het ergens echt te druk wordt en er risico op overcrowding ontstaat, dan stuurt de politie een bericht naar de gebruikers van de app die zich in de buurt van die drukke plek bevinden. Van der Pas: "Denk aan 'Het Rembrandtplein is vol, maar aan de Amstel is nog ruimte genoeg’; het is voor ons een snelle, efficiënte én bezoekersvriendelijke manier van werken."

Downloaden
Naast de druktemeter en de berichten van de politie geeft de app informatie over het programma, de route van de botenparade en handige locaties zoals toiletten, pinautomaten en politiebureaus.

Het landelijk programma Integraal Mediabeleid en Digitale Media van de Nationale Politie, heeft de app ontwikkeld. Adrian Proos: "Tijdens de Troonswisseling werd de app voor het eerst ingezet, maar helaas was het toen niet mogelijk om de druktemeter te testen. Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse en de Tilburgse kermis werd de app wel naar volle tevredenheid gebruikt, op 3 augustus is Amsterdam weer aan de beurt."

De Androidversie van de app staat vanaf vandaag in de stores. De app voor iphone is later dit weekend beschikbaar in de Apple store.